Podelitev priznanj dolgoletnim pedagoškim delavcem

Piše: APE

SKGZ SSO / Prisrčna slovesnost v Narodnem domu v Trstu

Krovni organizaciji SKGZ in SSO sta v četrtek, 10. marca 2022, v prostorih Narodnega doma v Trstu sprejeli dolgoletne zaslužne pedagoške delavce. Predsednica Ksenija Dobrila in predsednik Walter Bandelj sta se s podelitvijo priznanj oddolžila dolgoletnemu delu pedagogov.

Predsednika sta se želela predvsem zahvaliti in nagraditi pedagoško svetovalko za slovenske šole v Italiji pri Zavodu Republike Slovenije za šolstvo ter predstavnico RS za šolska vprašanja Slovencev v Italiji in na deželnem šolskem uradu FJK, Andrejo Duhovnik Antoni, ob njeni 25. obletnici delovanja ter ob njenem prejetju nagrade Republike Slovenije na področju šolstva za izjemne dosežke na področju šolstva pripadnikov slovenske manjšine v Italiji, Avstriji in Madžarski. Obenem pa sta želela počastiti tudi nekatere ravnatelje, ki so v zadnjih treh letih delovali skupaj z Andrejo Duhovnik in se zdaj upokojili. Predsednika sta s tem večerom želela tudi poudariti pomen slovenske šole v Italiji in njeno delovanje, ki je v zadnjih dveh letih zaradi pandemije doživelo težko obdobje. Predsednica Ksenija Dobrila je naglasila pomen takih večerov, ki želijo biti hvaležen poklon vsem zaslužnim, ki so veliko naredili za našo skupnost, predvsem pa za našo šolo.

Andreja Duhovnik se je v svojem govoru prisrčno zahvalila predsednikoma krovnih organizacij, ki namenjata pozornost delu slovenskih šol. Ob prejetju nagrade v Ljubljani in četrtkovega priznanja v Trstu se je zahvalila vsem sodelavcem, ki so ji bili v teh letih v neprecenljivo pomoč, skupaj so uresničevali načrte in postali dobri prijatelji. Povedala je, da so se vse njihove delovne izkušnje odražale tudi v njenem delu pedagoškega svetovanja. Andreja Duhovnik je svoj govor sklenila z željo “da bi se slovenska šola v Italiji razvijala v skupnem iskanju odgovorov na izzive novih časov in novih generacij otrok in mladih. Svoje znanje in izkušnje pa bi želela predati nekomu, ki bi slovensko šolo v Italiji ne le razumel, ampak tudi čutil z dušo in srcem”.

Priznanje so na četrtkovem večeru dobili tudi ravnateljici Marina Castellani in Fulvia Premolin, ravnatelja Marko Jarc in Marjan Kravos, deželni tajnik Sindikata slovenske šole Joško Prinčič ter ravnatelj in funkcionar na deželnem šolskem uradu Tomaž Simčič. Priznanje je dobil tudi dolgoletni delavec na področju šolstva Igor Devetak, ki pa žal zaradi osebnih razlogov ni bil prisoten na podeljevanju. Ob priznanju so nagrajenci dobili še italijanski prevod Prešernovih Poezij prof. Mirana Košute. Ob koncu je predsednik društva Bralna značka Slovenije Marko Kravos čestital vsem nagrajencem, predvsem pa Andreji Duhovnik, in povedal, da so take priložnosti živ dokaz, da je šola ustanova – stičišče ustvarjalnih, didaktičnih in pedagoških dejavnosti.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme