Pod šotorom se obeta bogato kulturno poletje

Danes so v galeriji Kulturnega centra Lojze Bratuž predstavili bogat kulturni program, ki bo poleti potekal pod velikim šotorom; skrbno so ga v teh dneh postavili člani Zveze slovenske katoliške prosvete. Poletnemu programu so dali naslov Poletna obzorja, kot je na začetku tiskovne konference povedala predsednica KC Lojze Bratuž Franka Žgavec, ki je obrazložila, kako so se z ZSKP, glasbeno šolo Emil Komel in Krožkom Anton Gregorčič odločili, da bodo vsa poletna dogajanja in prireditve združili v en okvir. Predsednica je potem predstavila program Srečanj pod lipami, ki bodo kot običajno ob četrtkih. Rdeča nit predavanj ostaja povezanost z domačim prostorom, matico in Slovenci po svetu, je poudarila Žgavčeva. Na programu je 6 večerov, prvi je na sporedu že v četrtek, 2. julija, ko bo v gosteh p. Branko Cestnik, avtor romana Sonce Petovione. V četrtek, 9. julija, bo predstavitev romana Črni obroč. Ob avtorju Mariju Čuku bosta sodelovala urednica Mladike Nadia Roncelli in časnikar ter esejist Martin Brecelj. Zelo aktualna tema bo na vrsti 16. julija, ko bosta Irena Spazzapan (partner na SYSTEMIQ – London) in Mitja Gergolet (Managing director na Goldman Sachs) predavala o podnebnih spremembah in rešitvah, od tehnologije do finance. 23. in 30. julija bo na vrsti letošnje izredno stanje zaradi koronavirusa covida-19. Na prvem večeru bo govor o gospodarstvu, gost bo namreč predsednik Slovenskega deželnega gospodarskega združenja Robert Frandolič. Na drugem srečanju o temi covida-19 pa bosta spregovorila zdravnika dr. Dimitri Tabaj in dr. Bernard Spazzapan. Poletna Srečanja pod lipami bo sklenil avtor Tino Mamić s predstavitvijo knjige Priimki. Letošnja novost je sodelovanje z Radio Verite’. Člani radijske oddaje na Radiu Spazio bodo predvajali srečanja v živo na Facebooku. 

Poletna obzorja bodo bogata tudi z gledališkega in glasbenega vidika, za kar bosta poskrbela ZSKP in SCGV Emil Komel. Ravnateljica glasbene šole Alessandra Schettino je z veseljem sprejela sodelovanje pri poletni pobudi. Kljub zapletenim razmeram se delovanje šole ni nikoli ustavilo. Lekcije so potekale preko videokonferenc, kar ni bilo enostavno. Ravnateljica se je javno zahvalila predvsem učiteljem in staršem, ki so bili res enkratno organizirani in potrpežljivi. Zdaj pa je z veseljem dejala, da lahko zopet nastopajo v živo. Prva pobuda glasbene šole in ZSKP bo že jutri, v torek, 30. junija. Na oder bodo stopili mladi pevci zbora Vihar, spremljali pa jih bodo gojenci glasbene šole. V sredo, 31. julija, bo celovečerno nastopanje gojencev, ki bodo sicer skozi celo poletje sodelovali na posameznih kulturnih večerih.

Tudi predsednica ZSKP Franca Padovan je srečna, da bo delovanje naših društev ponovno zaživelo v slovenskem hramu. Na programu bodo gledališke predstave. Za prvo bo poskrbelo Prosvetno društvo Štandrež. V ponedeljek, 6. julija, pa bodo kar tri predstave kamišibaj gledališča, in sicer ob 18. in 19. uri ter ob 20.45. Kaj je pravzaprav kamišibaj, je obrazložila in tudi na kratko prikazala odbornica Skupnosti družin Sončnica in članica odbora ZSKP Katerina Ferletič. Gre za t. i. papirnato gledališče, in sicer posebno obliko pripovedovanja in uprizoritve s papirnatimi pripomočki oz. izdelki in lesenim odrčkom. Gostje bodo najvidnejši slovenski predstavniki te posebne gledališke zvrsti, to so Jelena Sitar, Igor Cvetko in Špela Pahor. Večer bodo povezovali člani mladinske gledališke skupine O’Klapa. 

V Kulturnem centru Lojze Bratuž se torej obeta res bogato poletje, za kar smo vsi srečni, saj smo dogodke v našem centru prav gotovo pogrešali. /MČ

 

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme