Počastitev farnega zavetnika v Nabrežini

Tradicionalna procesija sv. Roka

V nedeljo, 22. avgusta 2021, so v Nabrežini obhajali praznik zavetnika sv. Roka. Na pokošenem travniku zraven cerkve je maševal župnik Karel Bolčina. Bogoslužje se je nadaljevalo s tradicionalno procesijo, katere se je udeležilo lepo število župljanov, narodnih noš, skavtov in pevk. Domačini se vsako leto radi udeležujejo tega cerkvenega obreda. Tokratni je ob lepem vremenu potekal v sproščenem vzdušju in izpostavitvi pomenljivih vsebin.

Po berilih, ki sta ju med mašo prebrali Jadranka Cergol in Claudia Raza, je župnik spregovoril o našem času, ki ga določa pandemija. “Sv. Rok nas z ljubeznijo do bolnih opominja, da moramo biti odprti do drugih. Če hočemo ostati zvesti Bogu, mu moramo dovoliti, da vstopi v naša srca. Kdor odstopa od Boga, ne more zahtevati, naj ga ta varuje,” je med drugim povedal g. Bolčina.

Preden so udeleženci zapustili prizorišče bogoslužja, jih je župnik spomnil, naj med procesijo razmišljajo o obljubah, ki so jih sprejeli ob krstu, in naj bodo “v odnosu z Bogom”. Obenem je povabil župljane k molitvi, saj je v svetu marsikaj narobe. Med dvojezičnim mašnim obredom je, denimo, opozoril na dogajanje v Afganistanu, “kjer so leta in leta dela v štirih dneh padla v vodo”. Hoja po vasi naj “bo priložnost za razmislek” o pomenu utrjevanja krščanskih vrednot.

Verski sprevod je spremljalo igranje v narodne noše oblečenih članov nabrežinske godbe in petje cerkvenega zbora. Procesija se je vila vse do glavne ceste, ki je bila ob priložnosti zaprta za promet. Fanta sta nosila cerkveni zastavi na prečnem drogu s podobami vaškega zavetnika. Po prihodu na glavni trg je krenila do z dišečim žajbljem posutim prizoriščem pred cerkvijo.

Cerkvenega praznika so se udeležili tudi predstavniki občinske uprave (županja Daniela Pallotta, podžupan Walter Pertot, odbornika Stefano Battista in Massimo Romita), senatorka Tatjana Rojc, deželni svetnik Igor Gabrovec, nekdanji župan Giorgio Ret, orožniki in drugi. Verska slovesnost se je sklenila z druženjem ob spoštovanju predpisov za zajezitev pandemije. (mch)

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme