Aktualno

Pobude v spomin na p. Placida Corteseja

Pobude v spomin na p. Placida Corteseja

Enourni dokumentarec na naši TV in maša v Rižarni

Sredi novembra bo v Padovi, na Ptuju, Cresu, v Trstu in morda še kje več pobud v spomin na minorita p. Placida Corteseja ob 75-letnici njegove mučeniške smrti v Trstu. Ta mladi duhovnik (1907–1944), rojen na Cresu, a dejaven v baziliki sv. Antona v Padovi, urednik zelo razširjenega verskega mesečnika Messaggero di S. Antonio, je bil zelo povezan s Slovenci in Hrvati, saj je v Padovi nudil pomoč našim internirancem v taborišču Chiesanuova, po zlomu fašizma pa je pomagal pobeglim vojnim ujetnikom, Judom, odpornikom. To je plačal z življenjem. Ker ni izdal nobenega sodelavca, so ga od 8. oktobra 1944, ko so ga ugrabili v Padovi, do smrti mučili na sedežu gestapa v Trstu, truplo pa verjetno sežgali v Rižarni. Zaradi njegove nesebične ljubezni do bližnjega se je leta 2002 začel postopek, da bi ga razglasili za blaženega. Lani pa mu je italijanski predsednik Mattarella posmrtno podelil zlato kolajno za civilne zasluge.
P. Placida Corteseja se bodo spomnili tudi slovenski televizijski sporedi RAI v Trstu. V soboto, 2. novembra, bodo ob 21. uri predvajali enourni dokumentarec o njem, ki nosi naslov Pogum molka. Leta 2006 ga je pripravil scenarist in režiser Paolo Damosso iz Turina, za sinhronizacijo v slovenščino pa je poskrbel Radijski oder. Takrat so ga v slovenščini oddajali naša televizija, a tudi TV Slovenija, v italijanščini pa deželni sporedi RAI.
Film ostaja zelo aktualen, njegova dragocenost pa je tudi v tem, da v njem nastopa več Cortesejevih sodelavcev in znancev, ki so nas medtem zapustili, njihovo pričevanje pa ostaja.
Naj še omenimo, da bo v Trstu p. Placidu Corteseju posvečena maša zadušnica v Rižarni, ki jo bodo v torek, 19. novembra, ob 15.30 darovali provincial slovenskih minoritov p. Igor Salmič, škofov vikar za slovenske vernike v tržaški škofiji Anton Bedenčič, tržaški škofov vikar za kulturo Ettore Malnati, ki je bil predsednik cerkvenega sodišča za škofijski del beatifikacijskega postopka za p. Corteseja, in drugi duhovniki. Pel bo združeni pevski zbor Zveze cerkvenih pevskih zborov iz Trsta pod vodstvom Alenke Cergol.

31.10.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!