Tržaška

Po volitvah: Kako naprej?

Po volitvah: Kako naprej?

Piše Metka Šinigoj / Ponedeljkov večer Društva slovenskih izobražencev

Dan po volitvah so si na običajni ponedeljkov večer Društva slovenskih izobražencev zamislili razpravo z naslovom Kako naprej, na katero so povabili tako slovenske kandidate kot sodelavce zadnje številke revije Mladika, ki je svojo rubriko Fokus namenila volitvam in Slovencem.
Najprej je spregovoril potrjeni deželni poslanec Igor Gabrovec, ki se je zahvalil vsem, saj so tokrat zaradi okoliščin prvič tvegali, da ne bi imeli izvoljenega slovenskega kandidata. Slovenska skupnost je dosegla 1,16 % in nekaj manj kot pet tisoč glasov. Izkoristili so vse možnosti za vidljivost. Gabrovec je omenil, kako jim je uspelo prepričati Borisa Pahorja, da je po volitvah leta 2014 še enkrat zdržal in je bil z njimi navdušen. Tržaški dnevnik Il Piccolo je pohvalno poročal o srečanju s Pahorjem, plakatirali so celotno deželo, bili prisotni v medijih in na območju. Spoznali so, da na javna srečanja prihajajo vedno isti, že prepričani obrazi. Nekatera srečanja so bila odmevna – sodelovali so z Nežo Kravos v Narodnem domu pri Sv. Ivanu.
Gabrovec je potrdil veliko pozitivnih plati, a utrpeli so tudi padce. Ugotavlja namreč, da zelo hitro izumira osnovna volilna baza, ki za vsako ceno, ne glede na to, ali je grdo ali lepo vreme, na most, na to, ali se povežeš z boljšo ali slabšo koalicijo, gre glasovat, ker verjame v tvojo stranko. “Nekaj smo jih imeli, ker smo edina stranka, ki obstaja od prve zakonodajne dobe v šestdesetih letih do danes, s koreninami in tradicijo. Ta baza izumira, na stotine glasov letno, kar se opaža na volitvah. Svet se zelo spreminja. Izgubljamo gotove glasove, ne uspe nam jih pa nadoknaditi z mladimi”, je bil neposreden Gabrovec. Mladi so danes dokaj mlačni, kljub ponujenim zanimivim pobudam. Slovenska skupnost je priredila koncert skupine Love guns, a so se na njem zbrali štiridesetletniki … (…)

Cel zapis v tiskani izdaji

12.05.2018

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!