Po Vertovčevih poteh že enaindvajsetič

Piše: Tamara Mizerit Fotografije: Tamara Mizerit

Pohod po Vipavski dolini

V nedeljo, 19. novembra, je bilo na Vipavskem morje ljudi, organizatorji pravijo kar prek 7000, kajti potekal je tradicionalni, že 21. Pohod po Vertovčevih poteh in mi jim verjamemo, saj smo se ga udeležili in bili del tega čudovitega pohajkovanja po vipavskih gričih in domačih hramih. Start pohoda je bil med 7. in 10. uro v vasi Ustje. Pod mogočnim hrastom so za jutranjo dobrodošlico organizatorji ponujali pijačo, čaj in kavo, seveda ni manjkalo niti domačega žganja, morda komu za pogum, kajti vreme nam je zjutraj namenilo črne oblake, ki niso prav nič spodbujali oditi na pot. Manjkale niso niti stojnice z informacijami o trasi in poteku pohoda. Seveda smo si kupili lončke, preden smo posegli po kavi in čaju z dodatkom, saj si organizatorji prizadevajo za čim manjšo uporabo plastične embalaže. Lonček je iz nerjavečega jekla s priročnim karabinom, da se lahko pripne za pas ali na rukzak.

Krenili smo na pot, ki je nezahtevna, dolga za približno pet ur zmerne hoje, s postanki tudi več, poti pa so lepo urejene in dobro opremljene. Na ključnih mestih dobimo turistično-informativne table, ki nas obveščajo o krajevnih zanimivostih, ob poteh so nameščeni tudi pitniki, kjer si pohodniki lahko napolnijo steklenice ali postrežejo kar z lončkom. Prek travnika smo z Ustij prehodili do Dolenj, se nato povzpeli do cerkvice sv. Marjete iz leta 1646, ki je bila ta dan odprta za oglede in je znana po gotskem prezbiteriju v oltarnem delu. Šli smo dalje do razgledne točke na Nabojsu pred Planino, nato pa stopili na osrednji vaški plac na Planini. Tu je od junija 1809 do aprila 1813 služboval ter domačine učil vinogradništva, vinarstva in kletarstva Matija Vertovec, ki mu je pohod tudi posvečen. Bil je prvi, ki je sistematično pristopil k pedagoškemu poučevanju otrok in odpravljanju nepismenosti odraslih in eden najvidnejših strokovnih piscev s področja kmetijstva v 19. stoletju.

Ker je bil plac nabito poln pohodnikov, smo se ustavili le za čaj in šli dalje do zaselka Marci ter se povzpeli na čudovito razgledno točko na Ostrem vrhu, tudi najvišjo točko pohoda. Splačalo se je povzpeti do vrha, kajti razgled po Vipavski dolini je od tu čudovit in tudi vreme se je lepo zjasnilo; posijalo je sonce, da smo uživali v jesenskih barvah ruja, vonju smrečja in bora. Spustili smo se v dolino skozi vas Potok in prispeli v mali zaselek Jakulini, rojstni kraj Matije Vertovca. Na informativni tabli pred njegovo rojstno domačijo si lahko preberemo zanimivosti njegovega življenja. Krenili smo proti Šmarjam, kjer je bil tudi osrednji postanek pohoda z mašo v cerkvi Marijinega imena ter proslavo pred spomenikom Matije Vertovca z nastopom Okteta Castrum in Pihalnega orkestra Burja Ajdovščina. V spominski sobi Matije Vertovca pa je igral Tamburaški orkester Danica iz Dobravelj.

Privoščili smo si kratek postanek in okusno kosilo ob spremljavi glasbe godbe iz Komende. Pot nas je peljala skozi to slikovito vas in naprej po asfaltu mimo korita Pralo na Vrtovče, kjer je bilo tudi zelo živahno in veselo s stojnicami s pijačo in hrano ter domačimi pridelki in izdelki. Odpravili smo se dalje proti zaselku Lisjaki, verjetno po najbolj panoramskem delu poti s čudovitimi razgledi, kjer je pohodnike pričakala nova zanimivost, okvir ali foto točka, pri kateri smo se tudi mi fotografirali in uokvirili. Skozi gozdič smo krenili navzdol do vasi Tevče, nato do reke Vipave mimo mostu do Uhanj čez polja zopet do izhodišča na Ustje, kjer so nas pod mogočnim hrastom pričakali ostali pohodniki in nasmejani domačini ter na tržnici lepo obložene mize z lokalnimi dobrotami. Občutki so bili krasni, družba imenitna, domačini so nas povsod nadvse gostoljubno sprejeli. Čestitke za tako lepo organiziran in speljan pohod gredo prav vsem, ki so del te zgodbe. Vreme nam je na koncu bilo zelo naklonjeno; celo popoldne je sijalo sonce in proti domu se ni mudilo. Odločili smo se, da se prihodnje leto vrnemo spet, če ne bo seveda kakšne druge priložnosti vmes, saj se na ta pohod lahko odpravite, kadar želite, skozi celo leto, ker je krožna pot zelo lepo označena.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme