Po miselnih poteh genija da Vincija

Vrhunski umetnik in vsestranski raziskovalec Leonardo da Vinci velja za genialno osebnost, ki še danes zbuja veliko zanimanja. V dvorani Meduza na Gospodarskem razstavišču bo od 15. februarja do 12. maja na ogled potujoča razstava Da Vinci – Genij, ki so si jo v šestih letih ogledali milijoni ljudi v več kot 40 mestih po vsem svetu.
Z razstavo si na Gospodarskem razstavišču želijo počastiti enega najbolj občudovanih in dinamičnih umov vseh časov. Na ogled bo več kot 200 interaktivnih eksponatov, med katerimi bo 75 mehaničnih izumov v naravni velikosti. Potujoča razstava, ki jo je pripravila skupina Grande Exhibitions v sodelovanju z italijanskim muzejem Il Genio di Leonardo da Vinci ter Pascalom Cotto iz Lumiere Technology iz Francije, predstavlja da Vincija kot izumitelja, slikarja, znanstvenika, anatoma, inženirja, arhitekta, kiparja in misleca.
Na razstavi bosta med drugim na ogled posebna predstavitev Leonardove Mone Lize in faksimile njegovih kodeksov. Predstavljene bodo tudi interaktivne naprave v naravni velikosti, ki so jih po predlogah v Leonardovih kodeksih izdelali italijanski obrtniki. Med drugim gre za zamisli o avtomobilu, helikopterju, jadralnem letalu in potapljaški obleki, je povedala direktorica trženja Gospodarskega razstavišča Špela Terpin. Prikazana bosta tudi dokumentarna filma o življenju in delu velikega Leonarda.
Poznavalec renesančne umetnosti in kulture Igor Škamperle je na nedavni novinarski konferenci podrobneje predstavil Leonarda kot genialno osebnost, ki so jo vse življenje spremljali spoznavna radovednost do vsega obstoječega, želja po lepoti in njeno zasledovanje. Povedal je, da je Leonardu da Vinci v likovnih stvaritvah kot prvemu uspelo prikazati iskreno razpoloženje duha naslikane osebe – t. i. “stato d'animo”.
Opomnil pa je, da je bilo likovno izražanje, po katerem Leonardo v glavnem slovi, zgolj del njegovega ustvarjanja: “Glavnino njegovega raziskovanja je predstavljala narava, ob njej pa človek, ki nastopa kot gospodar, razlagalec narave, hkrati pa je tudi sam podvržen mnogim čudesom in skrivnostim, ki jih odkriva in zakriva živi svet”. Leonardo da Vinci je bil samouk, ki ni znal klasičnih jezikov. Kljub vsemu pa je ustvaril izjemen rokopisni opus, ki obsega okoli 16.000 strani.
Direktor Gospodarskega razstavišča Iztok Bricl je pojasnil, da so se za postavitev te po svetu odmevne razstave odločili po uspehu lanske razstave Razkrita telesa, ki si jo je ogledalo skoraj 80.000 obiskovalcev. Prav visok obisk jim je dal zagon za snovanje novega projekta, v katerega so vložili 180.000 evrov. Iz Avstralije se je oglasil direktor Grande Exhibitions Bruce Peterson, ki je dejal, da razstava o Leonardu da Vinci ni namenjena strokovnjakom, ampak v prvi vrsti vsem tistim, ki bi se želeli podrobneje seznaniti z življenjem in delom tako velike osebnosti, kot je bil Leonardo da Vinci.
Razstava bo vključevala tudi spremljevalne dogodke. V sodelovanju s Pionirskim domom – Centrom za kulturo mladih bodo organizirane delavnice, Italijanski inštitut za kulturo iz Ljubljane bo priredil vsaj eno predavanje pod vodstvom italijanskih strokovnjakov s področja umetnostne zgodovine in znanosti, Agencija za promocijo v tujini in internacionalizacijo italijanskih podjetij pa načrtuje organizacijo seminarjev oziroma delavnic o tehnoloških inovacijah o temi Iz Italije: tradicija in inovativnost.

Na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme