Pljusknili nenavadni literarni utrinki

Piše: Davorin Devetak Fotografije: Davorin Devetak

Trst / Izvirna ponudba na 55. Barkovljanki

Dolgoletni urednik kulturne strani tržaškega dnevnika Il Piccolo in prijatelj Borisa Pahorja, upokojeni, a kar aktivni Alessandro Mezzena Lona, si je omislil izvirno ponudbo Un mare di racconti (Morje pripovedi) v dopolnilo osrednjemu dogajanju najbolj množične regate na svetu. V kongresnem centru Skladišče idej, Magazzino delle Idee, na Korzu Cavour, kjer se je iztekala krasna razstava fotografinje Monike Bulaj, čisto zraven naselja Barkovljanke in njenega vrveža, se je zvrstilo kar 16 srečanj s sodobnimi italijanskimi in tujimi književniki. Naš trikratni kresnikov slavljenec Goran Vojnović, politično nekorekten talent slovenske kulturne scene, je predstavil italijanski prevod uspešnice Figa za založnika Keller iz Rovereta z naslovom All’ombra del fico. Njegov nastop je vzbudil nemalo zanimanja. Prvi dan barkovljanske literarne štiridnevnice sta nastopila tudi pisateljica z ameriško-ruskimi-italijanskimi koreninami Tessa Rosenfeld z delom Anime slave (Slovanske duše) za založbo Linea edizioni ter nizozemski časnikar in pisatelj Frank Westerman z La commedia cosmica (Kozmična komedija) založbe Iperborea.

Zadnji dan, v soboto, je med drugimi nastopil zanimiv italijanski pisatelj in esejist Adriano Bon, ki se skriva za zagonetnim psevdonimom Hans Tuzzi. Z Mezzeno Lono se je razgovarjal o svoji knjigi Curiosissimi fatti di cronaca criminale (Nenavadni dogodki kriminala), izdani pri založbi Bollati Boringhieri. Sledili smo petkovemu srečanju z italijansko-švicarskim pisateljem Luco Saltinijem: nastopil je po Pahorjevi veliki prijateljici Cristini Battocletti, ki je predstavila svoj roman Epigenetica (La Nave di Teseo). Saltini, ki skrbi za kulturne dejavnosti kantonske knjižnice v Luganu in je znan tudi po svoji otroški literaturi, je orisal dramatično zgodbo dekleta Aimee med prvo in drugo svetovno vojno v delu Scrivimi dal confine (Piši mi z meje) založbe Piemme. Vzburljivo pa je bilo srečanje z ukrajinskim pisateljem Jurijem Andruhovičem (1960), ki je prišel v Trst s knjigo Perversione (Perverzija), grafično zelo lepo urejeno izdajo rimske založbe Del Vecchio. Mezzena Lona je po stiku z založnikom Francescom Giacomantoniem na turinskem Knjižnem salonu povabil prodornega pisatelja v Trst. Knjiga je izšla v Ukrajini leta 1996 in, ironično, prizadeto in nekonvencionalno izrisuje zadnje dni umetnika Stanislava Perfekcija, prek njega pa krog alternativne kulture in rodu, katerima pripada sam pisatelj.   

 

Na fotografiji – Z leve: pobudnik literarnih srečanj Morje pripovedi Alessandro Mezzena Lona, ukrajinski pisatelj Jurij Andruhovič in prevajalka

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme