Plesalka Nika Bagon

Piše: Katarina Visintin

Nadaljuje se niz spletnih predavanj Sovodenjci v treh etapah

V četrtek, 29. aprila 2021, je bil zopet večer iz niza spletnih predavanj Sovodenjci v treh etapah. Tokrat je srečanje popestrila Sovodenjka Nika Bagon, poklicna plesalka in trenerka. Poslušalcem je prikazala svojo plesno pot, od malih nog do današnjih dni, polno izkušenj in posebnih dogodkov.

Vse se je začelo, ko je imela samo dve leti in je z družino hodila na Praznik frtalje in tam plesala. Ko je malo zrasla, je začela kotalkati in se istočasno ukvarjati z glasbo. Pela je v zborčku in igrala klavir. Kljub temu da ji je bilo všeč kotalkanje, je v plesu našla pravo srečo. Vpisala se je v plesno šolo in začela svojo pot z raznimi tekmovanji in nastopi. V višješolskih letih, na klasičnem liceju, je morala usklajevati učenje in šport, kar je zahtevalo veliko žrtvovanja in napora. Zaradi zdravstvenih težav je dve leti mirovala in zato tudi prenehala trenirati športni ples ter tekmovati v paru. Čisto po naključju je po dveh letih skoraj popolnega mirovanja spet srečala svojega nekdanjega plesnega učitelja Mišo Cigoja, večkratnega svetovnega prvaka. Ponudil ji je, da bi začela plesati skupaj. Nika je zagrabila priložnost in se z Mišo začela pripravljati za svetovno prvenstvo, na katerem sta se uvrstila na peto mesto. Po tekmovanju sta spoznala Davideja Cacciarija, voditelja ene izmed največjih akademij in plesnih šol športnega plesa na svetu. Rekel jima je, da bi se morala preseliti v Bologno, kajti to je za finaliste prvenstva najboljša izbira za popolno izobraževanje. Tako se je Nika z Mišo preselila v novo mesto in tam se vsestransko učila latinskoameriške in standardne plese. Skupaj sta tekmovala, nastopala in se še dodatno izpopolnjevala, dokler nista tudi sama dobila licence za poučevanje. Skupaj sta plesala do leta 2018, potem pa se je Nika odločila, da se bo začela pripravljati za pridobitev licence trenerke. Ta pot ji je prinesla veliko novih izkušenj, kot je sodelovanje z Unione ginnastica Goriziana, kjer je sledila gimnastičarkam, pa tudi skupini sinhroniziranega plavanja. Sodelovala je z Bodečo Nežo, organizirala dobrodelne nastope, nastopala na raznih festivalih ter tudi televizijskem šovu Zvezde plešejo in še bi lahko naštevali. Odprla je tudi plesno šolo Movartex, kjer poučuje različne plesne discipline.

Razkrila je, da kljub velikemu žrtvovanju, ki ga zahteva ples, bi izbrano pot ponovno prehodila. Ples ji je odprl mnogo vrat, a tudi pogled na svet. Čeprav ta šport ni bil konvencionalna izbira, ji je od vsega začetka dajal občutek popolnosti in jo v življenju največ naučil.

Nika bi še rada tekmovala. Gotovo pa je, da bo tudi sama še nastopala in učila v šoli. Istočasno pa bo še naprej delala, v športnem in plesnem smislu, z ljudmi s posebnimi potrebami.

Zadnje srečanje niza bo v četrtek, 4. maja 2021, ob 20.30 na Facebook strani KD Sovodnje ali preko aplikacije Zoom s predčasno prijavo na kdsovodnje@gmail.com.

Tokrat boste lahko prisluhnili mlademu trenerju Luki Kovicu.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme