Plenir

SSG & RAZSELJENI – avtorski projekt Daše Grgič

v sredo, 16. novembra ob 20.00, Mala dvorana SSG

Festival Velenje, Festival Danceproject in Slovensko stalno gledališče bodo v sredo, 16. novembra ob 20.00 predstavili na Malem odru SSG krstno izvedbo mednarodne plesne produkcije Balkan dance project z naslovom »Plenir«.

Koreografija tržaške plesalke Daše Grgič bo zaživela v okviru projekta Raz/seljeni, saj je poklon teritoriju in ženskam, ki so v vojnem času preživljale družino s trdim delom. Plenir je košara, s katero so mlekarice, kruharice, šavrinke hodile v Trst prodajat kmečke pridelke. Njim posvečena sodobna plesna predstava nastaja iz pričevanj in spominov, ki so še danes prisotni v kolektivni zavesti. Zgodbe tistih žensk so postale navdih za koreografijo, ki se prepleta med gibom, besedo in glasbo. Idejno zasnovo in koreografijo podpisuje Daša Grgič na pobudo slovenske plesalke Mojce Majcen. Struktura koreografije s sodobnim pridihom črpa navdih v starih fotografijah, pričevanjih, raziskavah ter v diplomskemu delu »Zgodovina in tradicije Slovencev na tržaškem Krasu« Dunje Grgič.

O tem projektu je koreografinja povedala: »Dejstvo, da Trst in Kras postaneta del raziskovanja občutij in spominov skozi ples me je enostavno navdušilo. Do svojih krajev, in predvsem prednikov čutim veliko spoštovanje, saj brez njihovih naporov, bitk in pokončnosti, ne bi danes imela možnosti živeti v Trstu kot zamejska Slovenka

Tržačanka Daša Grgič je bila z lastnimi predstavami prisotna na različnih mednarodnih festivalih. Tokrat se njeno delo povezuje z mednarodno plesno platformo Balkan dance project, ki združuje umetnike, plesalce in koreografe s področja Balkana. V sklopu te platforme je do danes nastalo več celovečernih predstav, pri katerih so sodelovali plesalci iz Slovenije, Hrvaške, Srbije, BIH, Bolgarije, Albanije in Severne Makedonije. V predstavi »Plenir« nastopajo Mojca Majcen, Luka Ostrež, Urša Rupnik in Branko Mitrović.

Preberi tudi

Za vrati azila

Intervju

Za vrati azila

16.09.2023
Sanje o svobodi

Kultura

Sanje o svobodi

23.06.2023
Svilna cesta Franca Duga

Kultura

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme