Piše se zgodovina svetovnega letalstva

Piše: Kat

Gorica Dan odprtih vrat podjetja Pipistrel

V soboto, 8. julija, si je v šestih urah ogledalo prostore goriškega sedeža tovarne ultralahkih letal Pipistrel okoli tisoč obiskovalcev. Med dnevom odprtih vrat so uslužbenci izpeljali vrsto vodenih ogledov v slovenščini oz. italijanščini. Gostom so pokazali notranje prostore tovarne, urade, progo na goriškem letališču, montažno verigo, v kateri nastajajo letala Panthera, Velis, Virus in Alpha Trainer in dvosedežno jadralno letalo z lastnim pogonom električnega motorja Taurus electro.

V jutranjih urah sta si tovarno ogledala tudi župan občine Sovodnje ob Soči Luca Pisk in goriški župan Rodolfo Ziberna. Prisotni so bili tudi predsednik Pipistrela Gabriel Massey, direktor proizvodnje Dušan Likar, direktor inženirskega oddelka podjetja Paolo Romagnolli in direktor družbe Textron eAviation Rob Scholl, ki je aprila lani prevzela podjetje Pipistrel. Luca Pisk je izrazil zadovoljstvo nad napovedjo podjetja, da bodo namestili protihrupne pregrade, tako da proti Mirnu in Rupi ne bo več uhajal hrup, ki nastaja med testiranjem motorjev. Goriški župan Rodolfo Ziberna je ponosen, da ima na goriškem ozemlju sedež obrat mednarodno znanega podjetja.

Sobotni dan je bil za Pipistrel priložnost, da se predstavi krajevni skupnosti, predvsem pa, da poišče novo osebje. Za potrebe tovarne v Gorici iščejo namreč petdeset različnih poklicnih profilov, tehnike, vzdrževalce, odgovorne za varnost in kakovost (v goriški tovarni je skupno že 50 zaposlenih). “Prejeli smo približno šestdeset življenjepisov,” je pojasnjil direktor proizvodnje Dušan Likar, “za delo pri nas se zanima veliko ljudi iz Gorice in Sovodenj. Obema županoma sem obljubil, da bomo začeli zaposlovati predvsem s tega območja, da bodo ljudje vedeli, kaj delamo. Do zdaj so bili namreč zaposleni večinoma Slovenci, ki smo jih sem premestili iz Ajdovščine, kjer ostaja oddelek za raziskave in razvoj, ter iz Vipave. Vendar so zaradi obsega dela zdaj potrebne okrepitve.” V Gorico bi v prihodnosti radi prenesli tudi razvojni oddelek z novimi inženirji.

Povpraševanje po ultralahkih letalih narašča, zato so se pri Pipistrelu odločili za vrsto naložb v goriško tovarno. Danes v obratu sestavljajo 200 modelov na leto, do konca decembra pa naj bi začeli proizvajati tudi brezpilotno tovorno letalo Nuuva V300. Trenutno imajo na voljo 7000 kvadratnih metrov površin, prihodnje leto pa bodo dogradili še za 4000 kvadratnih metrov proizvodnih prostorov. Leta 2025 bodo poskrbeli tudi za novo halo, v kateri bo drugih 10.000 kvadratnih metrov površin.

V Ajdovščini, Vipavi in Gorici dejansko nastaja zgodovina svetovnega letalstva, gre namreč za podjetje, ki je vodilno v svetu na področju razvoja električnih letal.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme