Pisatelju Borisu Pahorju končno naziv zaslužnega občana

Pisatelj Boris Pahor je postal edini predstavnik slovenske narodne skupnosti v Italiji, ki mu je tržaška občina podelila naziv zaslužnega občana: nedvomno je to zgodovinski dogodek. Slovesna podelitev je bila v dvorani občinskega sveta v petek, 23. avgusta, ko je tržaški župan Roberto Cosolini vročil pisatelju medaljo in dvojezično pergameno. Na njej je v utemeljitvi zapisano, da Boris Pahor prejme naziv zaradi izjemnih mednarodno priznanih literarnih zaslug, ki izpričujejo svetlo željo po iskanju resnice, neodvisno od ideologij in uklanjanja politiki, in ker je živ dokaz, da smo lahko tudi v različnosti aktivni del iste skupnosti.
Slovesnosti v osrednji dvorani občinskega poslopja na Velikem trgu so se udeležili nekateri tržaški občinski odborniki in svetniki, med katerimi tudi Igor Švab, ki si je v sodelovanju z nekdanjim kolego Stefanom Ukmarjem in sedanjim predsednikom deželnega sveta Iztokom Furlaničem močno prizadeval za podelitev častnega naziva slovenskemu pisatelju. Švab je svojo ‘ofenzivo’ začel že v času Dipiazzovega županovanja, postopek pa je zastal, ko je tedanji odbornik Greco nasprotoval Pahorjevi želji, da bi v utemeljitvi omenili fašizem. Levosredinska občinska uprava pa je kmalu premostila oviro, kar je nedvomno potrdil Cosolinijev nagovor.
Župan je pred številnim občinstvom, med katerim so bili predstavniki javnih in vojaških oblasti (prisotni so bili tudi slovenski izvoljeni upravitelji), predsednik Sveta slovenskih organizacij Drago Štoka ter tržaški škof Giampaolo Crepaldi, jasno izpostavil Pahorjeve literarne in etične zasluge. Omenil je krivice, ki jih je pisatelj utrpel že kot otrok med fašizmom, ko je s sestro doživel požig Narodnega doma, ter taboriščno izkušnjo. Župan je pisatelja ocenil za enega izmed najbolj pronicljivih literatov na državnem in mednarodnem prizorišču, ki je svoje intelektualne moči usmeril v boj proti vsakršnim diktaturam. Pahor je po njegovem mnenju oseba, po kateri je potrebno se zgledovati na poti izzivov, katerim gre Trst naproti. Boris Pahor, ki bo v kratkem slavil svojo stoto obletnico, se je nato zahvalil županu in upravi, slovenski narodni skupnosti v Italiji in nekaterim osebnostim, ki so vsaka na svoj način prispevala k sožitju tukaj živečih narodov. Priklical je v spomin lik škofa Bonoma, ki je Trubarja vzgajal v duhu širokega medetničnega ekumenizma, in škofa Fogarja, ki je bil kaznovan zaradi svojih strpnih stališč v času fašizma. Pahor je omenil še Slataperja, ki je prvi v Italiji spregovoril o Slovencih na literarnem področju. Posebno zahvalo je namenil Evgenu Bavčarju, ki je njegova dela promoviral v Franciji, in uredniku kulturnih strani tržaškega dnevnika Il Piccolo Alessandru Mezzeni Loni, ki je s svojimi članki prispeval k spoznavanju slovenske tržaške kulture. Posebno zahvalo pa je Pahor namenil tudi pokojni ženi Radi. Pisatelj je nato nagovoril župana z dvema željama: najprej ga je pozval, naj tudi tržaški občinski svet primerno ovrednoti slovenščino, kot sta to storili že deželna in pokrajinska uprava. Nato pa je izrazil upanje, da bi pristojne oblasti čimprej iztrgale pozabi nekdanja fašistična taborišča, v prvi vrsti na Rabu in v naši deželi v Gonarsu.
Pred svečanim dogodkom je Pahor v sinji dvorani občinske palače zapisal misel v zlato knjigo tržaške občine: izrazil je čast, da lahko pripada mestu, ki se mu na enak način pravi Trst ali Trieste.

Trst – Župan Cosolini je priznanje podelil na slovesnosti v dvorani občinskega sveta

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme