Pisane zgodbe o čudežnih bitjih in pomembnih zgodovinskih osebnostih

Piše: Kat

Gorica, Nova Gorica, Branik 5. Kamišibaj dan v Gorici

Petek, 7. junija, je bil za ljubitelje kamišibaja povsem prazničen dan. Na sporedu je bil 5. Kamišibaj dan v Gorici, ki sta ga organizirala Kulturni center Lojze Bratuž in Skupnost družin Sončnica. Na treh lokacijah so kamišibajkarji iz Slovenije in Italije občuteno pripovedovali zgodbe o škratih, čebelicah, mucah, mravljicah, čudežnih bitjih in pomembnih zgodovinskih osebnostih.

Kamišibaj dan se je začel dopoldne v avditoriju zavoda Cankar Vega Zois v Gorici, kjer so po zaključni prireditvi dijakov in profesorjev goriškega višješolskega tehničnega pola nastopile tudi udeleženke delavnice kamišibaja Storie di carta/Zgodbe na papirju, ki je bila februarja v Močnikovi dvorani v Gorici. O projektu je po uvodnem pozdravu podravnateljice Federice Bello spregovorila mentorica in izkušena kamišibajkarica Katerina Ferletič.

Delavnica je zaobjemala likovno umetnost, pripovedovanje in javno nastopanje, nosilec projekta je bil KCLB, ostali partnerji pa Skupnost družin Sončnica, Društvo Kamišibaj Slovenije, Narodna in študijska knjižnica Gorica, društvo CTA ter Državni izobraževalni zavod Cankar Vega Zois Gorica. Delavnico, ki se je je udeležilo dvajset mladih, sta vodila priznana in večkrat nagrajena kamišibajkarja Boštjan Oder in Vanja Iva Kretič. Naj omenimo, da so sodelujočim likovno pomoč pri izvedbi kamišibaja nudile priznane umetnice in ustvarjalke Silva Karim, Vesna Marion in Vlasta Markočič. Udeleženke so ustvarile petnajst kamišibajev v slovenskem, italijanskem in furlanskem jeziku, tematika pa je bila ovrednotenje zgodovinskega dogajanja v Gorici v 20. stoletju z zgodbami in pričevanji preprostih ljudi ter uglednih osebnosti.

V šolskem avditoriju so s svojimi stvaritvami nastopile dijakinje Aleksandra Gregorič, Margot Micheli in Sara Bezzon, Aurora Sandrin, Teresa Valentino in Rebeka Gregorič ter profesorici Solange Degenhardt in Slavica Radinja. Višješolci so pazljivo sledili kamišibaj zgodbam in navdušeno zaploskali tudi zgodbam dveh uglednih gostov: ob tej priložnosti sta pred mladimi nastopila Jelena Sitar Cvetko, lutkovna ustvarjalka, režiserka in novopečena predsednica Društva Kamišibaj Slovenije, z Optično prevaro Daniila Harmsa, ter lutkar, glasbenik in ilustrator Igor Cvetko z Majhno basnijo Franza Kafke. Gosta sta se z drugimi ustvarjalci predstavila občinstvu tudi zvečer v avli Kulturnega doma Branik na povabilo Bralnega krožka Branik in gospe Alje Furlan. Po uvodnem pozdravu Jelene Sitar Cvetko so nastopili tudi Sanja Vogrič, Mirna Stopar, Vlasta Markočič, Katerina Ferletič in Vesna Marion. Večer so nastopajoči sklenili s sproščenim pogovorom o kamišibaju.

Predsednica Društva Kamišibaj Slovenije, ki je z Igorjem Cvetkom prinesla v Slovenijo to gledališko zvrst in jo že veliko let uspešno širi tudi izven slovenskih meja, je navzoče pozdravila tudi na popoldanskem kamišibaj srečanju, ki je bil v Goriški knjižnici Franceta Bevka v Novi Gorici namenjen predvsem otrokom. Dogodek je predstavila Maja Mihelić, ki v novogoriški knjižnici skrbi za organizacijo prireditev, Igor Cvetko pa je nastopil tudi v vlogi selektorja in ocenjeval kamišibajkarje, ki so se prijavili na selektorski izbor za državni festival kamišibaj gledališča. Festival bo letos potekal v Gorici 6. in 7. septembra, za organizacijo pa bo poskrbela Katerina Ferletič.

Kamišibajkarica je povsem zadovoljna z letošnjo izvedbo 5. Kamišibaj dne v Gorici: “Bilo je zelo prijetno, publika je bila navdušena!” Zelo je ponosna, da so kamišibajkarji prvič nastopili v novogoriški knjižnici. Tudi ob tej priložnosti so se izkazale udeleženke delavnice Storie di carta/Zgodbe na papirju Karol Paulin, Nika Cotič in Erika Ocretti. V knjižnici bo od konca junija do začetka letošnjega državnega festivala na ogled tudi razstava panojev o kamišibaju iz Knjižnice Črnomelj, kjer se je v zadnjih dveh letih odvijal državni festival, sodelovanje z Bevkovo knjižnico pa se bo v prihodnje nadaljevalo v okviru ur pravljic. Katerina Ferletič bo s skupino kamišibajkaric Furje z burje nastopila tudi v četrtek, 13. junija, v občinski knjižnici v Sovodnjah ob Soči.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme