Pisane izložbe vabijo kupce k sodelovanju pri hvalevrednem projektu

Piše: Katja Ferletič

KATOLIŠKA KNJIGARNA / Io leggo perche’- Berem, ker…

Io leggo perche’ – Berem, ker… je državni projekt za spodbujanje branja pri otrocih in mladostnikih, ki ga uresničuje združenje italijanskih založnikov AIE pod pokroviteljstvom Ministrstva za kulturo, Ministrstva za šolstvo in drugih ustanov. Letos bo projekt potekal od 20. do 28. novembra.

Energija, zavzetost in požrtvovalno delo učiteljev, osebja knjigarn, šolarjev, dijakov in založnikov ter vseh ljudi, ki knjige kupujejo, vsako leto prispevajo k uspehu projekta, v sklopu katerega so šole v Italiji doslej prejele v dar več kot milijonov knjig. Letošnja izvedba je po mnenju organizatorjev rekordna, sodeluje namreč 3,4 milijona otrok, 20.388 šol in 2.743 knjigarn, med temi je tudi goriška Katoliška knjigarna.

O projektu in sodelovanju s slovenskimi šolami ter vrtci smo se pogovorili s prijaznima Betty Maraž in Valentino Milocco, ki v najstarejši knjigarni v Gorici neutrudno skrbita za bogato ponudbo knjig in seveda še vrste drugih prodajnih artiklov, od šolskih potrebščin do priložnostnih daril.

Ali lahko bralcem Novega glasa predstavita projekt Io leggo perche’- Berem, ker… ?

V.M.: Katoliška knjigarna že peto leto sodeluje pri tej pobudi. Gre za projekt, katerega namen je bogatiti šolske knjižnice. Privatniki kupijo knjige za šole in vrtce, nabirka poteka jeseni, spomladi naslednjega leta pa organizator, to se pravi združenje italijanskih založnikov AIE, podeli šolam knjižni dar, knjige za šolarje in priročnike za učitelje. Katoliška knjigarna je posrednik, našim strankam ponujamo knjige, ki so na tržišču. Zasluga za to, da smo se tudi mi vključili v projekt, gre profesorici Majdi Bratina, ki nas je z njim seznanila.

B.M.: Vloga naše knjigarne je zelo pomembna, ker samo mi nudimo slovenskim šolam knjige v slovenskem jeziku. Tudi goriški knjigarni Ubik in Faidutti sodelujeta pri projektu, vendar izključno z italijanskimi knjigami.

V prejšnjih izvedbah je Katoliška knjigarna gostila srečanja z otroki in branja pravljic, ki se jih je udeleževalo veliko število malčkov iz naših osnovnih šol in vrtcev. Kako boste letos izvedli projekt? Predstavljam si, da so iz varnostnih razlogov srečanja v prostorih knjigarne še neizvedljiva …

B.M.: Srečanj s številnim občinstvom žal še ne moremo prirejati, letos pa smo si zamislili nekaj novega. Pripravili smo razstavo ročnih del, ki so jih ustvarili otroci iz slovenskih vrtcev. Naše notranje izložbe krasijo čudoviti izdelki, ki so nastali med poukom in pod vodstvom prijaznih vzgojiteljic. Tema, s katero so se ukvarjali, je bil letos gozd in živalice, ki v gozdu živijo. V glavnem so se vzgojiteljice med seboj dogovorile, z otroki prebrale pravljico in na to temo so potem v vrtcu ustvarjali. Ob ročnih delih so v izložbah postavljene tudi knjige, primerne za otroke. Upamo, da bo razstava privabila k nam številne kupce, tudi starše in nonote malčkov, ki so se trudili pri ustvarjanju tako prikupnih izdelkov.

Katere osnovne šole in kateri vrtci sodelujejo s Katoliško knjigarno pri projektu?

V.M.: Letos sodeluje pri projektu sedem vrtcev: vrtca Sonček in Ringaraja iz Gorice, vrtec Čira Čara iz Sovodenj, vrtec Pika Nogavička iz Štandreža, vrtec Kekec iz Števerjana, vrtec Pikapolonica iz Pevme in italijanski vrtec G. Galilei iz Moša. Vključene so osnovne šole O. Župančič iz Gorice, F. Erjavec iz Štandreža, L. Šorli iz Romjana in višja šola Trubar Gregorčič iz Gorice.

Med katerimi knjigami lahko stranke izbirajo, če hočejo sodelovati pri projektu?

B.M.: Za nabavo nekaterih knjig sva se z Valentino dogovarjali z učiteljicami, ki so nama svetovale primerno čtivo, v knjigarni pa imamo vedno zelo bogato izbiro knjig za otroke in mladostnike. Za vsako šolo in vsak vrtec sva že pripravili zabojček, v katerem upava, da se bo nabralo lepo število knjig.

V.M.: Stranke imajo na razpolago res veliko knjig. Nabavljamo jih pretežno po spletu, sami izbirava med novostmi, ki jih slovensko tržišče ponuja. Na projekt Io leggo perche’ – Berem, ker… se pripravljava že dober mesec, iščeva razpoložljive naslove in naročava najlepše knjige.

B.M.: Poudariti moram, da skušava naročati tudi cenejše knjige, tako da je ponudba raznolika in vsakdo lahko pri nas kaj najde.

Koliko knjig ste v knjigarni nabrali v prejšnjih izvedbah prireditve?

V.M.: Naše sodelovanje v projektu je že od vsega začetka obrodilo dobre sadove. Samo lani smo za knjižnice naših šol in vrtcev nabrali 354 knjig. Ko stranka kupi knjigo, nam pove, kateri šoli je namenjena, nudimo pa ji tudi možnost, da na posebno nalepko napiše svoje ime, posvetilo ali kakšno drugo lepo misel za naše malčke. Ob vsakem nakup naslov knjige vpišemo v seznam, kjer natančno navedemo tudi šolo ali vrtec, ki bo knjigo prejel, tako da lahko vsakdo vidi, kako poteka nabirka. 

B.M.: Vzgojiteljice in učiteljice so nad projektom navdušene. Stalno smo v stiku, predvsem prek skupin Whatsapp. Pošiljale so nam fotografije, ki so jih naredile med delom v učilnicah, in zahvale otrok, z Valentino pa sva jim pošiljali fotografije iz knjigarne. To je nekaj resnično lepega, ustvarili smo lepo sodelovanje in stranke, ki projekt poznajo, že prihajajo k nam z namenom, da bi prispevale k obogatitvi šolskih knjižnic.

“Začnimo pri knjigah!”, je geslo projekta in Katoliška knjigarna je tudi letos zraven. Mladih in otrok se tu veselijo, Betty in Valentina se trudita, da so malčki zadovoljni in da se knjižnice osnovnih šol in vrtcev vsako leto bogatijo z zgodbami, pravljicami, z dogodivščinami živalic in čarobnih bitij, ki otroke vabijo k branju in širjenju njihovih obzorij.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme