Kultura

Pika na (pesm)i

Pika na (pesm)i

Piše: Majda ARTAČ STURMAN

Pričakovanje I.

Zdaj je čas, ko radost
nas obdaja, ko pozabimo
na žalost, razprtije,
čas, ko svojim dragim
damo sladke drobnarije.
Zdaj je čas, ko zjutraj nas
pozdravi slana, ko podoba
dneva s soncem je obdana,
čas, ko si želimo prvi sneg.
Zdaj je čas, ko čakamo
nestrpno na Miklavže in
Božičke, Dedke Mraze, čas,
ko praznično veselje nas navdaja.
Naj bo zdravo in veselo,
naj bo srečno in debelo
tole novo leto, ki nasproti
nam prihaja, naj nas vedno
in povsod razvaja!

Jožica Štimac Glavina

Praznični čas je čas toplih otroških spominov, pričakovanj in voščil, je čas poezije. Zato je najlepše, če se od letošnjega leta poslovimo in zajadramo v novo s pesniškim pozdravom. Pesem, ki se je izlila na papir izpod peresa Jožice Štimac Glavina, nas nagovarja s svojo neposrednostjo in preprostostjo. O tovrstni naravnanosti govori tudi naslov zbirke Srečno srce je srce polno ljubezni (Mladika 2016) , povzet po zadnjem verzu prve pesmi Ljubezen večna muza. Neminljiva muza je ljubezen v širšem smislu, pojmovana kot toplo čustvo v odnosu do ljubljene osebe, otrok in prijateljev, do sočloveka in sveta sploh.
Pesem se že z naslovom umešča v adventni čas. V tem obdobju se zdi, da “pozabimo/ na žalost, razprtije”, naša srca se raznežijo ob nostalgičnih mislih na otroštvo ter znova in znova vzbrstijo v željah in upanjih ob novem letu. Res je, da “zjutraj nas/ pozdravi slana”, a podnevi vidimo sonce in obenem pričakujemo prvi sneg. Vse v vatirani predstavi zasanjanosti ali idile, ki jo v nas z leti čedalje bolj sprošča spomin na otroška leta.
Sicer enokitično pesniško izpoved členijo ritmične zareze ponavljanj. Oblikovno je zanimiva zaradi stilnih značilnosti, ki delujejo harmonično, kot denimo, ponavljanje Zdaj je čas, anafora Naj bo… / naj bo …, ali rima, ki nastopa ne samo na koncu verzov, temveč tudi kot notranja rima. Pojavlja se, ko se verz razveže v miselni prestop ali enjambement – tako z ene strani čutimo harmonični pol, na drugi pa disharmoničnega. Gre za preplet obojega, kot npr. v spodnjih verzih.

Zdaj je čas, ko zjutraj nas
pozdravi slana, ko podoba
dneva s soncem je obdana,
čas, ko si želimo prvi sneg.

Notranjo rimo najdemo tudi v sklepnih verzih:

… tole novo leto, ki nasproti
nam prihaja, naj nas vedno
in povsod razvaja!

Pričakovanje obdarovanja je poudarjeno z uporabo množinske oblike namesto ednine. Posebno otroci pričakujejo Miklavže in/ Božičke, Dedke Mraze, saj radi verjamejo v kateregakoli decembrskega dobrotnika. Za konec pa še poosebitev novega leta, ki naj bo debelo, torej radodarno, bogato, širokogrudno. Kakšna paleta želja majhnih in (tudi večjih!) otrok! V vsakem izmed nas utripa otroška duša, ki prihaja na dan v prazničnem decembru.
Doživite ga čim bolj mirno v krogu najljubših prijateljev in sorodnikov. Potrudimo se, da bo okrog nas več topline in veselja v medsebojnih odnosih, pa bo novo leto veselo in srečno. Če bo zdravo in debelo, pa nas bo še bolj razveselilo!
Kulturna delavka Jožica Štimac (1946 – 2013) je bila zelo aktivna na verskem in kulturnem področju. Plesala je v folklorni skupini Stu ledi in petintrideset let učila v vrtcu. Najprej je pela v cerkvenem zboru v Mostah in v otroškem zboru RTV Slovenija, nato v cerkvenem zboru pri Sv. Ani. Rodila se je v Ljubljani, živela pa je v Žavljah pri Trstu. Marija Cenda je v spremni besedi k pesniški zbirki o ustvarjalki napisala: “Branje njenih pesmi je mogoče primerjati z nabiranjem travniških cvetic. Čeprav to ni drago cvetje iz toplih gred, mu blagi vonj in orošenost podeljujeta neko edinstveno žlahtnost. Iz njih sestavimo šopek in ga povežemo s travno bilko. Take šopke stisnemo v dlan svojim najdražjim”.
Namesto adventnega venčka torej adventni poetični šopek!

13.12.2018

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!