Pihalni orkester Vrhpolje absolutni zmagovalec državnega tekmovanja v 1. težavnostni stopnji

Piše: Ivo Koren

42. tekmovanje Zveze slovenskih godb

Na 42. tekmovanju Zveze slovenskih godb, ki je potekalo v soboto, 20. aprila, v Velenju, je Pihalni orkester Vrhpolje postal absolutni zmagovalec tekmovanja v 1. težavnostni stopnji. 70-članski sestav je navdušil mednarodno tekmovalno žirijo v sestavi Mitja Dragolič, Tomaž Habe, Gašper Salobir, David Rivas Dominguez in Taurisano Cosimo. Dodelila mu je kar 99,58 % vseh možnih točk. Vrhpoljski orkestraši so najprej zaigrali ogrevalno skladbo Franka Tichelija Here Take This Lovely Flower, tretjo iz cikla Simple Gifts: Four Shakers Songs for Concert Band, nadaljevali z obvezno štiristavčno skladbo mladega slovenskega skladatelja Tilna Slakana Wind Suite ter zaključili s skladbo po lastni izbiri, in sicer El Camino Real ameriškega skladatelja Alfreda Reeda. Komentarji žirije, kot so “orkester je tako na tehničnem kot tudi muzikalnem nivoju briljanten”, “zvok orkestra je odličen, plemenit in zelo poslušljiv”, “impresiven nastop z neverjetno kvaliteto v vseh pogledih”, “čudovit orkester in dirigent”, povedo veliko. Žirija jih je nagradila še s posebno nagrado za najboljšo izvedbo obvezne skladbe.

Za Pihalni orkester Vrhpolje je to največji dosežek v 22-letni zgodovini obstoja, saj si je z njim zagotovil napredovanje v koncertno – najvišjo kategorijo slovenskega godbeništva. Gre za četrto zaporedno zmago (2013, 2016, 2019 in 2024) ter napredovanje orkestra v višjo kategorijo na tekmovanjih ZSG. Vse navedene uspehe je orkester dosegel pod taktirko izvrstnega dirigenta Matjaža Medena, ki v Vrhpolju od leta 2013 opravlja izjemno delo. S sistematičnim strokovnim delom, motivacijskimi sposobnostmi ter odličnim sodelovanjem z vodstvom orkestra je uspel v relativno kratkem času pomnožiti članstvo ter kvaliteto orkestra dvigniti na zavidljivo raven.

Pred orkestrom so sedaj številni promenadni nastopi, prvomajska budnica, izvedba glasbene matineje, konec junija pa še tradicionalni poletni koncert ter nastop na koncertu skupine Balkan Boys v Vipavi.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme