Pianist Luca Sacher je osvojil poslušalce

Piše: Anastazija Pertot

Devin / Klavirski koncert

V torek, 31. avgusta 2021, je bil v zunanjih prostorih sedeža devinskih zborov klavirski koncert. Igral je pianist Luca Sacher. Predstavniki Devinskega mladinskega krožka so se zahvalili publiki, ki je prišla na koncert, ter še posebno gostu večera, ki je z veseljem sprejel povabilo. Člani krožka so povedali, da so koncert organizirali ob obletnici ustanovitve devinskega sedeža tudi s sodelovanjem MoPZ Fantje izpod Grmade.

Luca Sacher je mlad fant, doma iz Devina. Z odliko je diplomiral na konservatoriju Tartini v Trstu, študijsko pot pa nadaljeval na zavodu United World College of Adriatic in na glasbeni šoli Scuola Superiore del trio v Trstu. Nato je šel v ZDA, v Boston, pa še v Texas. Medtem si je nabiral nagrade na tekmovanjih v Italiji in ZDA. V določenem trenutku se je odločil, da se vrne v domače kraje, da bi poklicno glasbeno pot nadaljeval v Trstu, saj poučuje klavir na šoli Artemusica in igra kot solist, pa tudi z  raznimi komornimi zasedbami.

V Devinu je zaigral trinajst skladb, med temi tri baročnega skladatelja Domenica Scarlattija, pet skladb Claudea Debussyja, eno Aleksandra Skrjabina ter štiri Alberta Ginastere. Na kratko, a lepo je publiki obrazložil pomen in smisel skladb oziroma glasbeno smer ter razmišljanje izbranih skladateljev. Začel je s Scarlattijem in o njem povedal, da je napisal 555 sonat, kratkih in razigranih. V njegovih delih se že čutijo vplivi bližajoče se klasičistične dobe in oddaljevanje od baroka. Sacher je nadaljeval z Debussyjem, modernim, impresionističnim skladateljem, ki je bil vezan na francoski barok, po katerem se je zgledoval, a dodajal je svojo estetiko. Ruski skladatelj Skrjabin je študiral v Moskvi. Bil je izreden pianist in vizionar, skladatelj, ki je pri vsakem zvoku videl tudi določeno barvo. Nazadnje je gost povedal še nekaj o Ginasteri, argentinskem skladatelju iz 20. stol., čigar mama je bila po rodu iz Italije. V skladbah, ki jih je Sacher zaigral v Devinu, je Ginastera skušal opisati svojo folkloristično idejo o Argentini.

Luca Sacher je s svojim izvajanjem znal pritegniti pozornost občinstva in pokazal velik talent. Poslušalci so bili ob koncu tako zadovoljni, da so gosta prosili za dodatek. Ustregel jim je in zaigral še Debussyjevo skladbo Odsev v vodi; z njo jih je spet očaral.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme