Petra Grassi bo prejela 3. Nagrado Pavle Merkù

Tržaška dirigentka Petra Grassi bo prejela 3. Nagrado Pavle Merkù za dosežke na zborovskem področju. Nagrado bienalno podeljujeta SSO in ZCPZ Trst v sklopu projekta Cantate in ob Dnevu Evrope.

Priznanje vrednoti izjemne zasluge na področju krepitve, obogatitve in širitve zborovske kulture znotraj slovenske manjšine v Italiji, z evidentiranjem izstopajočih protagonistov deželne, državne in mednarodne zborovske scene. Nominiranci so lahko dejavni skladatelji, instrumentalisti, dirigenti, pevci, raziskovalci in kulturni delavci, ki se ponašajo z vidnimi dosežki in so pripomogli k razvoju in širši prepoznavnosti deželne zborovske dediščine.

Prvo in drugo nagrado Merkù sta prejela skladatelj Patrick Quaggiato in dirigent Hilarij Lavrenčič. Letos je na vrsti Petra Grassi, dirigentka iz dežele Furlanije Julijske krajine, ki je v zadnjih letih doživela največji vzpon z nagradami na tekmovanjih, mednarodno dejavnostjo in široko prepoznavnostjo. Vodila je najprej Deželni mladinski zbor združenja Usci, nato je sovodila Državni mladinski zbor državne federacije Feniarco (kot najmlajša dirigentka v zgodovini te zasedbe), je ustanovila in vodi komorni zbor Vikra, ki v duhu vrednotenja čezmejne kulture nastopa v zelo prestižnih okvirih in je prejel Grand Prix na 59. Mednarodnem zborovskem tekmovanju “Seghizzi” v Gorici, nenazadnje je prevzela vodenje oddelka za zborovsko glasbo na konservatoriju v Trentu, ki slovi kot ena najboljših šol za mlade zborovske dirigente.

Talent Petre Grassi se je postavil v ospredje z večjim odmevom leta 2016 s prvo nagrado na tekmovanju za zborovodje “Zvok mojih rok” v Ljubljani. Sledili so vedno pogostejši uspehi in zanimive delovne priložnosti kot je bilo na primer vodenje profesionalnega zbora Slovenske Filharmonije na raznih koncertih. Redno sodeluje kot članica žirije na pomembnih zborovskih tekmovanjih, od Arezza in Tolose znotraj mreže Velike nagrade Evrope do mednarodnega zborovskega festivala v Corku na Irskem, kjer je v prejšnjih dneh ocenjevala tekmovalce.

Žirijo nagrade so sestavljali strokovnjakinja za zborovsko področje Branka Kljun, radijska urednica Tamara Stanese, skladatelj in dirigent Patrick Quaggiato, Marija Brecelj kot predstavnica SSO in Bogdan Kralj kot predstavnik ZCPZ Trst.

Nagrado bodo organizatorji podelili ob Dnevu Evrope v četrtek, 9. maja ob 20.00 na dvorcu Geiringer v Trstu. Slovesnost bo obogatilo petje vokalne skupine IngeniuM, ki deluje pod umetniškim vodstvom Blaža Srtmoleta in je moška sekcija istoimenske, mednarodno priznane skupine, ki je za svoje dosežke prejela zlati znak Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti. Zaradi omejenega števila sedežev je vstop možen samo s predhodno rezervacijo; zainteresirani lahko pišejo na naslov tajnistvozcpz@gmail.com najkasneje do dneva pred podelitvijo.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme