Peti svetovni dan čebel izpostavlja pomen mladih in čebelarstva

Piše:

Danes obeležujemo peti svetovni dan čebel. Namenjen je krepitvi zavedanja o pomenu, ki ga imajo čebele in vsi drugi opraševalci za kmetijstvo in biotsko pestrost. Ob letošnjem svetovnem dnevu čebel je v ospredju tema mladi in čebelarstvo. Napovedanih je več dogodkov, med drugim bodo drugič podelili nagrado zlata čebela.

Tema letošnjega dneva čebel sovpada z evropskim letom mladih, saj sta, kot poudarjajo na kmetijskem ministrstvu, za prihodnost čebelarstva izjemno pomembna prenos znanja in ozaveščanje o pomenu čebel, predvsem v zvezi z mladimi, ki bodo skrbniki planeta in se bodo soočali z vedno večjimi izzivi tudi na področju preskrbe s hrano in varovanja okolja.

Glavni namen svetovnega dneva čebel je sicer poleg praznovanja predvsem ozaveščanje širše javnosti, da so čebele in ostali opraševalci izredno pomembni, da so čebele v zadnjem obdobju na veliko področjih ogrožene in kaj moramo kot skupnost in posamezniki narediti v prihodnosti, da bomo čebele ohranili v prihodnje, pa so v sporočilu za javnost zapisali pri Čebelarski zvezi Slovenije.

Tudi naše Društvo slovenskih čebelarjev iz Trsta se seveda vsako leto pridruži praznovanju. Člani društva so obeležili ta posebni in pomembni dan z raznimi pobudami na območju Doline. Pred OŠ P. Voranca so vsadili češnjo (medovito rastlino) in na trgu v Boljuncu namestili stojnice, da bi spomnili mimoidoče in javnost na pomembnost te dragocene žuželke, ki je zadnje čase žal ogrožena. Vse jutro so jih živahno in pozorno spremljali otroci, tudi s krajšim nastopom, najprej učenci OŠ P. Voranca in kasneje v Boljuncu malčki iz boljunskih vrtcev Miškulin in Kekec ter učenci OŠ F. Venturini Boljunec – Boršt.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme