Peterlinovo nagrado prejme dolgoletni predsednik DSI Sergij Pahor

Piše: APE

58. študijski dnevi Draga

V ponedeljek, 28. avgusta 2023, so na sedežu Društva slovenskih izobražencev v Trstu predstavili 58. študijske dneve Draga, ki bodo potekali od petka, 1. septembra 2023, do nedelje, 3. septembra 2023, pod šotorom v parku Finžgarjevega doma na Opčinah.

Tehnološke, gospodarske in številne druge inovacije ter etični in politični odzivi nanje bodo glavne teme letošnje Drage, je na tiskovni konferenci najprej povedal predsednik DSI Martin Brecelj. “Poudarili bomo vrednoto bratstva, ki je temeljna vrednota tako z verskega vidika kot tudi v laičnem smislu.” Prvi dogodek bo posvečen prav temi bratstva, saj bo v petek, 1. septembra, ob 16.30 potekal pogovor s tržaškim škofom Henrikom Trevisijem. Kakšno bratstvo je mogoče? je naslov pogovora z njim, ki ga bosta vodila Breda Susič in Tomaž Simčič. V večernih urah (ob 20.00) pa bo na vrsti koncert vokalne skupine Vikra. Na sporedu bodo skladbe številnih slovenskih in tudi nekaterih italijanskih avtorjev. Na koncertu, na katerega bo vstop prost, bodo zbirali prostovoljne prispevke za pomoč poplavljencem v Sloveniji. V soboto, 2. septembra, bo v jutranjih urah pričela Draga mladih 2023. Ob 10. uri bo potekala okrogla miza na temo umetne inteligence, na kateri bodo sodelovali dr. Daniel Doz, dr. Andrej Flogie, mag. Jonas Miklavčič in inž. Borut Švara. Popoldne, ob 16. 30, se bo Andrej Černic pogovarjal z Edijem Krausom, dr. Martinom Pleškom in dr. Alešem Štrancarjem o inovaciji in trajnostnem razvoju. Sobotni večer pa bo obogatil koncert (prost vstop) mlade rokenrol skupine Jet Black Diamonds. Ob 20.30 bo peterica glasbenikov iz Slovenije prvič nastopila izven slovenskih meja. V nedeljo, 3. septembra, bo ob 9. uri potekala sveta maša, ki jo bo vodil p. Edvard Kovač. Takoj po maši, ob 10.15, pa se bo Fulvia Premolin pogovarjala z Ivom Jevnikarjem in Karlom Hrenom o političnih dilemah Slovencev v Italiji in Avstriji. Sodelovali bodo tudi Sabina Zwitter – Grilc, Igor Kocijančič, Marko Pisani in Stefano Ukmar. Ob 15.30 bo na vrsti slovesna izročitev 12. Peterlinove nagrade. Komisija, ki jo sestavljajo člani DSI, Slovenske prosvete, Radijskega odra, Finžgarjevega doma, Slovenskega kulturnega kluba in člani družine Peterlin, je odločila, da letošnje priznanje dodeli dolgoletnemu predsedniku DSI Sergiju Pahorju, je na tiskovni konferenci povedala Breda Susič. Ob 16. uri pa bo na vrsti še zadnji pogovor Desnica in levica, na katerem se bo z gostoma dr. Igorjem Lukšičem in dr. Žigom Turkom pogovarjala Martina Valentinčič. Urednica Mladike Nadia Roncelli je na tiskovni konferenci predstavila nov zbornik lanskih študijskih dnevov Draga Pred izzivi kriznih razmer, ki ga je založila Mladika, izdalo pa Društvo slovenskih izobražencev.

Na voljo bo tudi neposreden prenos študijskih dnevov Draga na spletni strani slovenskaprosveta.org/draga/draga in YouTube kanalu Draga streaming. Radio Trst A pa bo poskrbel za prenos jutranje nedeljske maše in zaključnega nedeljskega predavanja ob 16. uri v živo.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme