Peter Strah je odgnal strahove

Piše: P.in

Sv. Ivan / Gledališki vrtiljak

V tednu, ko razna društva proslavljajo Prešernov praznik z različnimi kulturnimi dogodki in proslavami, je bila v nedeljo, 20. februarja 2022, v Marijinem domu pri Svetem Ivanu peta abonmajska predstava Gledališkega vrtiljaka, Peter Strah. Tudi za tokratno uprizoritev velja, da je bila za male gledalce to lepa izkušnja stika s kulturo in umetnostjo. Lahko rečemo, da se dobra otroška predstava odlično uvršča med praznovanja in obeležitve dneva slovenske kulture.

Organizatorji se lahko pohvalijo, da letos ni odpadla niti ena abonmajska predstava, saj so se znali spretno prilagajati težavam v zvezi s sprotnimi in spreminjajočimi se protikovidnimi ukrepi.

Glede na številno udeležbo se da sklepati, da se naše okolje zaveda, da predstave Gledališkega vrtiljaka predstavljajo dragoceno izkušnjo za vsestranski razvoj in podlago za estetsko vzgojo otrok in za njihov odnos do umetnosti.

Tokratno predstavo je odigralo potujoče lutkovno gledališče Gledališče iz desnega žepka. Zanimivo je, da je vse štiri nastopajoče pravljične like odigrala ena sama igralka, Lucija Ćirović, seveda v interakciji z mimičnimi lutkami. Gre za strahove, ki živijo v hotelu Strahovlad, kjer so strašile že mnoge generacije strahov in kamor prihajajo gostje, ki si želijo doživeti kaj grozljivega. Z ustrahovanjem sta “zaposlena” dedek Strah in Veliki Bavbav, strašiti pa bi moral tudi strahec Peter, ki pa se izmika temu delu, ker je preboječ. Nastopata tudi sobarica Fobija in doktor Korajža, ki skuša s posebno napravo, straholovom, ujeti vse strahove.

Preko izkušnje ljubkega Petra Straha, ki ni hotel strašiti, ker je bilo njega samega strah, so dobili gledalci pomembno sporočilo: strah v različnih oblikah je prisoten v vsakem izmed nas, zato se ga ne smemo sramovati. Poleg tega pa je strah “znotraj prazen, zunaj pa ga nič ni” in se ga da premagati.

Čeprav je šlo za zgodbo o strahovih, se mali gledalci niso prestrašili, saj je bil (kot je videti že iz imen protagonistov pravljice) v igri prisoten tudi komični element.

Glavni junak, prestrašeni Peter Strah, pa je sploh v gledalcih  vzbujal prej simpatijo kot pa strah.

Tako kot vsakokrat je gledalce v predstavo uvedla Lučka Peterlin Susič, duša pobude in glavna organizatorka, in vnaprej pomirila otroke pred morebitnimi strahovi in jim razvozlala nekatera jezikovna vprašanja, tako da so lahko učinkovito spremljali predstavo. S kratko igro pa sta otroke v predstavo uvedli animatorki S. C. Melanie Klein.

Pomembno je tudi, da so sedeli otroci poleg svojih staršev ali nonotov, pri katerih so se počutili varne in s katerimi so se lahko o predstavi pogovorili in bodo doma v pogovoru z njimi nanjo obujali spomin.

Tudi tokrat so v predstavi, ki sta jo ponudila organizatorja Slovenska prosveta in Radijski oder, podprla pa Javni sklad RS in Dežela FJK, vse dramaturške kategorije odgovarjale starostni stopnji malih gledalcev. Publika je lahko doživela estetsko izkušnjo ob posrečenih glasbenih songih, mimiki oz. plesu in ob učinkoviti odrski sceni, pa tudi v lepo izdelanih lutkah. Scenograf, kostumograf, oblikovalec lutk in režiser je Boštjan Štorman; avtor glasbe pa Goran Završnik.

Naslednja predstava Gledališkega vrtiljaka, Trije prašički, v izvedbi Lutkovnega gledališča Pika bo na sporedu točno čez mesec dni, 20. marca.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme