Peter Kušter; jerebika, štrudelj, ples pa še kaj

Fotografije: Peter Uhan

SNG Nova Gorica Dve uspešnici na ogled

Ta konec tedna bosta na velikem odru Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica spet na ogled dve uspešnici iz minulih sezon. Prva na sporedu bo danes, petek, 18. marca 2022, ob 20. uri bizarna opereta Peter Kušter, ki so jo napisali The Tiger Lillies, Julian Crouch, Phelim McDermot, v režiji Ivane Djilas. Ta nenavadna igra za odrasle in mladino je navdušila že nič koliko gledalcev z groteskno-morbidno stilizacijo in črnim humorjem.

Peter Kušter govori o porednih otrocih in posledicah njihovega slabega vedenja. Svetovna uspešnica v duhu črne romantike uporablja strah kot sredstvo, s pomočjo katerega naj bi se otroci naučili lepšega vedenja in ubogljivosti. Zgodbe so podkrepljene z glasbo kultne londonske skupine The Tiger Lillies.

Predstava je prejela več nagrad, med drugim nagrado žlahtna komedija strokovne žirije na Dnevih komedije v Celju.

V predstavi razne like mojstrsko upodabljajo Ana Facchini, Kristijan Guček, Peter Harl, Gorazd Jakomini, Patrizia Jurinčič Finžgar, Jure Kopušar, Matija Rupel, Marjuta Slamič, Andrej Zalesjak.

V živo to svojevrstno opereto spremljajo glasbeniki Blaž Celarec k. g., Boštjan Narat k. g., Joži Šalej k. g..

V nedeljo, 20. marca 2022, ob 18. uri pa si bodo gledalci lahko ogledali predstavo Simone Semenič jerebika, štrudelj, ples pa še kaj s podnaslovom Veseloigra z Vipavskega, v režiji Jureta Novaka.

Predstava, ki vsebuje tudi prizore golote, je uvrščena v tekmovalni program 52. Tedna slovenske drame in na 57. Festival Borštnikovo srečanje. Marjuta Slamič je za vlogo Bogdane v letu 2021 prejela nagrado tantadruj in nagrado Sklada Staneta Severja.

Simona Semenič je dramsko besedilo jerebika, štrudelj, ples pa še kaj postavila v vas v Vipavski dolini, 15. avgusta 1963. Vaščani pripravljajo dva dogodka na isti dan, ob isti uri – mašo za veliki šmaren z gospodom škofom in proslavo za dan graničarjev JNA s tovarišem sekretarjem izvršnega komiteja centralnega komiteja. Odločitve, ki jih morajo sprejeti, so težke. Bodo zveste ovčice ali poslušni tovariši?

Koproducent je Slovensko mladinsko gledališče Ljubljana. V predstavi igrajo Marjuta Slamič, Patrizia Jurinčič Finžgar, Helena Peršuh, Damjana Černe, Ana Facchini, Draga Potočnjak, Nataša Keser k. g., Iztok Mlakar, Andrej Zalesjak, Blaž Šef, Matej Recer, Primož Bezjak, Željko Hrs, Blaž Valič.

Blagajna gledališča je odprta vsak delavnik od 10.00 do 12.00 in od 15.00 do 17.00 ter uro pred začekom predstav

Tel. 05 3352247

E blagajna@sng-ng.si

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme