Peta nagrada Nadja Maganja

Jane Gondwe, rojena leta 1973 v Malawiju, nedvomno razpolaga s potrebnimi rekviziti, da se lahko zapiše v zlato knjigo nagrade, ki so jo pred petimi leti poimenovali po prerano umrli družbeni delavki, raziskovalki na družbenem in zgodovinskem področju ter širokodušni kristjanki Nadji Maganji Jevnikar (1951-2006). Odbor, ki jo sestavljajo člani Skupnosti sv. Egidija, Društvo slovenskih izobražencev, Slovenska zamejska skavtska organizacija in družina pokojne Nadje, je namreč sklenil nagraditi afriško žensko, ki je z izjemnim pogumom sklenila preoblikovati silen življenjski udarec v priložnost nove eksistence sebi v prid drugim v pomoč.
Bilo je leta 2001: Jane in njen mož sta izvedla test, da bi spoznala, ali sta okužena z virusom HIV, ki ima prav v subtropski Afriki neverjetne razsežnosti: dve tretjini oseb, kar jih je na svetu okuženih z virusom HIV, živi na tem področju afriške celine. Izkazalo se je, da sta v tem nesrečnem krogu tudi Jane in mož: on je AIDS-u podlegel leta 2004. Za Jane se je tedaj začelo izredno hudo obdobje, saj je bila hinavsko postavljena na rob družbe: v uteho ji je bilo le spoznanje, da njeni otroci niso okuženi. Poblem virusa HIV v Afriki ni povezan samo s spolnostjo, ampak tudi s težkimi življenjskimi, zdravstvenimi, prehrambenimi razmerami tamkajšnjih ljudi.
Jane je nekega dne leta 2006 slučajno hodila mimo nekega središča za zdravstveno oskrbo obolelih za AIDS v kraju Mandala v Blantyrju. Stopila je vanj in življenje se ji je spremenilo. Zdravstveno središče je bila izpostava mrežne organizacije Dream (Drug Resource Enhanement against AIDS and Malnutrition), ki jo je prav Skupnost sv. Egidija ustanovila leta 2002 v Mozambiku. Dream ponuja kolikor je mogoče kapilarno oskrbo okuženim z virusom HIV: to nego, ki je povsem brezplačna (!), organizacija usklajuje z zahodnimi standardi. Jane se je začela zdraviti in sočasno v organizaciji postala najprej prostovoljka, nato pa aktivistka: usposobila se je vse do ravni svetovalke in ustanovila gibanje I Dream v Malawiju. Podobno kot ostale ženske pri organizaciji, ki so zaradi osebnih zgodb najboljši dokaz za učinkovitost terapevtske izbire in tudi njene pričevalke, se Jane razdaja v ozaveščenju bolnih glede prednosti prave zdravstvene oskrbe, prepričuje nosečnice, ki so okužene z virusom HIV, da farmakološki posegi antiretroviralnih zdravil omogočajo rojstvo zdravih otrok, ponuja pomoč v zakotnih mestnih in podeželskih področjih. V času je Jane postala pričevalka tovrstne oskrbe tudi na mednarodnih forumih po svetu.
Lik letošnje prejemnice nagrade Maganja so predstavili v ponedeljek, 17. februarja, na tržaškem sedežu Skupnosti sv. Egidija ob prisotnosti odgovornih pri dobrodelni organizaciji, predsednika DSI Sergija Pahorja in Majde Cibic, ki je zastopala SZSO. Javna podelitev 5. Nagrade Nadja Maganja bo v ponedeljek, 3. marca, ob 20. uri na sedežu Društva slovenskih izobražencev v Peterlinovi dvorani.
 

Letošnja prejemnica je Afričanka Jane Gondwe. Javna podelitev bo v ponedeljek, 3. marca 2014, ob 20. uri.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme