Pesmi so se prepletale s prozo Šandrina

Februarja praznujemo Slovenci dan slovenske kulture. 8. februar, dan, ko je preminil naš največji pesnik France Prešeren, se je v slovenskem okolju uveljavil kot kulturni praznik, kar je svetovna posebnost, saj druge države tega praznika ne poznajo. Poleg osrednje proslave, ki smo jo Slovenci v Italiji imeli prejšnjo nedeljo, skoraj ni društva v zamejstvu, ki ne bi imel svoje Prešernove proslave.
Kulturni praznik so hoteli praznovati tudi v Prosvetnem društvu Mačkovlje. Njihova proslava je potekala 16. februarja z naslovom Bilo je nekoč, po istoimenski prozni zbirki Aleksandra Furlana, ki so jo na kulturnem večeru tudi predstavili.
Na proslavi se je najprej predstavila domača Otroška pevska skupina Z ul’ce, ki poje pod vodstvom Brede Sosič. Otroci so se publiki predstavili s tremi ljudskimi skladbami, in sicer Marko skače, Katarina Barbara in Naša mati čuha kafe.
Na večeru je za glasbeno kuliso poskrbela tudi Moška vokalna skupina Lipa iz Bazovice, ki jo vodi Anastazija Purič. Na začetku svojega nastopa so občinstvu zapeli pesmi Kraška dežela, Je upihnila luč in Sinoči sem na vasi bil.
Sledil je osrednji del proslave, na katerem je Loredana Gec predstavila novo prozno stvaritev izpod peresa Aleksandra Furlana.
Aleksander Furlan je v Trstu precej poznan pod vzdevkom Šandrin, bil je zelo dejaven v vaškem društvu v Barkovljah, dolga leta je tudi pel v tamkajšnjem pevskem zboru. Leta 2007 je pri Mladiki izšla njegova pesniška zbirka An popodán, ki vsebuje pesmi, ki jih je pisal v narečju. Tokratno prozno zbirko, ki nosi naslov Bilo je nekoč, je napisal v knjižnem jeziku.
Na sobotnem večeru v Mačkovljah je njegovo novo zbirko, ki je izšla pri Mladiki novembra 2019, predstavila Loredana Gec, pri predstavitvi pa je sodeloval tudi sam avtor. Med samo predstavitvijo so odlomke iz njegove knjige prebirali Danila Tul, Jakob Tul in Niko Tul.
Loredana Gec je izpostavila, da so se za izid knjige zavzeli v barkovljanskem društvu. Spremno besedo knjigi je napisal prav Barkovljan Ladi Vodopivec, ki je med drugim na proslavi prebral eno od Furlanovih pesmi v narečju. Knjiga je razdeljena na dva dela: v prvem delu se Aleksander Furlan spominja svojega otroštva, najprej na Greti in kasneje v Barkovljah. V tem delu opisuje predvsem svojo družino. V drugem delu pa opisuje Barkovlje nekoč in danes in ju primerja. (…)
Cel zapis v tiskani izdaji

Piše Urška Petaros: MAČKOLJE / Prešernova proslava

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme