Tržaška

Pesem jeseni druži pevce 54 let

Pesem jeseni druži pevce 54 let

Piše Urška Petaros: Pevski praznik na Opčinah

Revija Pesem jeseni je letos zazvenela 23. novembra na Opčinah. Tradicionalno revijo sta organizirali Zveza cerkvenih pevskih zborov iz Trsta in Slovenska prosveta. Revija je letos potekala že štiriinpetdesetič po vrsti, vsakič organizatorji poskrbijo, da ponesejo domačo pesem v drug kraj, letos so jo v Prosvetni dom na Opčine. Na reviji Pesem jeseni se vsako leto predstavlja lepo število zborov, ki so včlanjeni v ZCPZ. Letos je nastopilo devet zborov, osem domačih in en gostujoč; to je bil Mešani pevski zbor Ciril Silič iz Vrtojbe, ki se je prvič predstavil na reviji Zveze cerkvenih pevskih zborov.
Letošnja vezna nit koncerta so bile obletnice skladateljev in pesnikov. Zato je bilo na njem slišati več uglasbitev pesmi Franceta Prešerna, čigar letos obhajamo 170-letnico smrti, prav tako sta dva zbora pela pesmi Slavka Avsenika, saj letos praznujemo 90-letnico njegovega rojstva.
Zborovodje so za pomembne obletnice izbrali tudi Pavleta Kernjaka (120-letnica rojstva in 40-letnica smrti), 110-letnico rojstva Radovana Gobca, 80-letnico smrti Zorka Prelovca, 135-letnico rojstva Vasilija Mirka, 120-letnico smrti Dragotina Ketteja, 140-letnico Josipa Murna, skoraj 10-letnico smrti Zorka Hareja, 5-letnico smrti Pavleta Merkuja, 105-letnico rojstva Srečka Kosovela in Ceneta Vipotnika, 70-letnico smrti Otona Župančiča, 175-letnico rojstva Simona Gregorčiča in 120-letnico rojstva Matije Tomca.
Na reviji so se letos predstavili: Mešani cerkveni pevski zbor Sveti Jernej pod vodstvom Janka Bana, Ženski pevski zbor Prosek-Kontovel pod vodstvom Marka Štoke, Mešani pevski zbor Skala-Slovan, ki ga vodi Jari Jarc, Moški pevski zbor Fantje izpod Grmade, ki ga je prvič vodil novi dirigent Bogdan Kralj, ki je nasledil dolgoletnega zobrovodjo Hermana Antoniča, prej omenjeni Mešani pevski zbor Ciril Silič, ki mu dirigira Silvan Zavadlav, Ženska vokalna skupina Barkovlje pod vodstvom Aleksandre Pertot, Združeni mešani pevski zbor Repentabor pod vodstvom Irene Škamperle, Moška vokalna skupina Lipa, ki jo vodi Anastasia Purič in Mešani pevski zbor Mačkolje pod vodstvom Mateja Lazarja. (…)
Cel zapis v tiskani izdaji

 

30.11.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!