Pesem je zdravilo za dušo in telo

Piše:

Sv. Ivan / 55. revija Pesem jeseni

Jesen je čas, ko se po poletnem premoru zopet začenja živahna dejavnost kulturnih in prosvetnih društev ter seveda pevskih sestavov. Že nad pol stoletja ga na Tržaškem, na zborovskem področju, zaznamuje revija Pesem jeseni, ki je letos po dvoletnem premoru spet ponudila možnost nastopa nekaterim zborom, ki so po pandemični izkušnji spet polno zaživeli. Vabilu organizatorjev, Zveze cerkvenih pevskih zborov Trst, v sodelovanju župnijske skupnosti Sv. Ivan, se je tokrat odzvalo pet sestavov iz tržaške pokrajine, žal je zaradi bolezni pevcev zadnji trenutek odpovedal MePZ Mačkolje.

Že ob ustanovitvi si je ZCPZ želela, da bi zbori živeli, rasli, se razvijali, bogatili in poleg nabožne pesmi vključili v repertoar tudi prosvetno pesem. Čim bolj doživeto je petje, bolj pronicljivo vpliva na človekovo osebnost in njegovo globoko notranjo občutenje, zato se pobudniki tudi trudijo, da bi petje še vedno ostalo steber naše prisotnosti in obenem priložnost za skupno srečevanje in medsebojno poznavanje. Pesem jeseni je pravi trenutek, ko se z elanom stopi v novo kulturno sezono. Jesen je najprijetnejši letni čas, saj se v njem prepletata sladkost in nostalgija, idealen čas, ki vzbuja željo po iskanju notranjega ravnotežja in miru. In kje bi to zaznali če ne prav v petju? “To so posredovali že naši predhodniki, ki so si zamislili revijo Pesem jeseni in so bili prepričani da je petje zdravilo za dušo in telo”, so poudarili pri ZCPZ.

Ob povezovanju mladih Davida in Cristjana Biancuzzija ter Petre Štrajn so se v soboto, 12. novembra, na odru Marijinega doma pri Sv. Ivanu zvrstili MeCPZ Sveti Jernej – Opčine, Fantovska skupina Devin Nabrežina, Ženski pevski zbor Prosek Kontovel in MoPZ Fantje izpod Grmade. Vodili so jih Janko Ban, Mirko Ferlan, Marko Štoka in Bogdan Kralj.

Openski pevski zbor je dolgoletna stalnica na vseh naših revijah in nastopih. Na letošnjo sezono so se pevci začeli pripravljati že v poletnem času, saj so letos na Opčinah praznovali 400-letnico ustanovitve župnije sv. Jerneja. Na večeru so zapeli rezjansko Nana, Maričica v priredbi Pavleta Merkuja, ljudsko Pa, oh, nocoj Ubalda Vrabca, čigar 30-letnice smrti se spominjamo prav letos, in Župančičevo Na prejo v priredbi skladateljice Brede Šček. Nato so v dvorani zazveneli sveži glasovi Fantovske skupine Devin Nabrežina, ki se je letos prvič udeležila priljubljene tržaške revije. Skupina je nastala pred petimi leti in deluje pod okriljem ZCPZ. Tokrat so izbrali dve skladbi Viktorja Mihelčiča, in sicer Kosovelovi Jutro na Krasu in Pa da bi znal ter Kaj tam se v vinogradu bliska, skladatelja Janeza Kranjca. Ženski pevski zbor Prosek Kontovel ima razvejeno dejavnost tako na domačih prireditvah kot izven teh. Pevke so sooblikovale praznik sv. Hieronima na Kontovelu in tudi sv. Martina na Proseku. Predstavile so spored domoljubnih pesmi, in sicer ljudske Podjuna, zila v priredbi Pavleta Kernjaka, Vodopivčevo Mati, mamca in Gozdovi v mesečini brata Vinka in Slavka Avsenika. Za konec so pred publiko stopili pevci MoPZ Fantje izpod Grmade, ki predstavljajo steber pevskega delovanja na robu tržaške pokrajine. Zbor se ponaša z obširnim pevskim repertoarjem, saj že nad 50 let nastopa s posvetno in nabožno pesmijo. Na jesenskem pevskem večeru so zapeli Vodopivčevo Jesen, Venturinijevo Žarijo pokojno in Vrabčevo Me dekle je vprašalo.

Pevski večer se je končal s prijetnim družabnim srečanjem in z željo organizatorjev, da se vsi spet srečamo naslednje leto, ko bo slovenska pesem zopet zazvenela in izpričala našo prisotnost na zahodnem obrobju slovenskega ozemlja.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Najbolj brano

Prireditve

Vreme