Patricija Simonič razstavlja v galeriji Ars na Travniku

V četrtek zvečer, 6. junija, so v likovni galeriji Ars na Travniku v krogu lepega števila ljubiteljev umetnosti odprli razstavo slovenske slikarke Patricije Simonič iz Maribora, ki je po poklicu sicer ekonomistka, a se je v zadnjih letih uveljavila kot slikarka in kiparka. Razstava v Gorici nosi naslov V svetlobi in temi.

Umetnico Patricijo Simonič je v Gorici po glasbenem uvodu pevca Giannija Rijavca predstavil Jurij Paljk.

Slikarka v Gorici razstavlja dva sklopa likovnih del, prvega, ki je naslikan v modri barvi, le-ta človeka kliče k duhovnemu razmišljanju, in drugega, ki je naslikan v barvah zemlje, obema pa je skupno predvsem upodabljanje ženskega telesa ter sakralni motivi.

O umetnici je likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn pred časom zapisala, da ustvarja likovni opus, “v katerem razkriva reminiscence in hkrati intimen odnos do tradicionalnih zgodovinskih arhetipov ženske figure. Njeno podobo obnavlja na prefinjen, minuciozen način, s premišljeno pozicioniranimi in finimi potezami čopiča. Prepoznavni formi, ki predstavlja poklon klasični lepoti, pa daje tudi kanček misterioznosti. Motivni izbranki zaupa svoja razmišljanja, svoje poglede, čutenja in osebno sporočilnost. Z obraznimi potezami, ki so natančno izslikane in jasne, odpira pogled v globino ženskih likov. Pri upodobitvah sta fascinantni tako oblikovna kot barvna dovršenost, še posebej pa preseneča izjemna plastičnost. Ustvarjalna prizadevanja za dosego lepotnega ideala avtorica bogati s svojstvenim barvnim občutjem. To temelji na monokromni, omejeni barvni paleti, na modrih ali pa rjavih barvah. Modro avtorica povezuje z neskončnostjo, hrepenenjem in božanskostjo. Modra barva je najgloblja, nesnovna in najčistejša  ter vodi v duhovna občutja. Z rjavimi odtenki ponazarja zemeljsko plat ženske.”

Jurij Paljk je na predstavitvi tudi povedal, da se umetnica uveljavlja tako kot slikarka, ki je vezana na stare, renesančne mojstre, saj so njene slike sicer res sodobne, a imajo trdne temelje v risbi in uravnovešeni kompoziciji, kot tudi kot kiparka. Znan je njen kip Deček miru, ki ga je pevec Gianni Rijavec podaril tudi svetemu očetu.

Jurij Paljk je še povedal, da je slikarka po izobrazbi magistra ekonomskih ved, ki zaključuje doktorski študij ekonomije trgovanja z umetninami, kar se tudi odraža v njenem likovnem opusu, ki je razdeljen na dva barvna sklopa: prvi je v vseh odtenkih modre, drugi pa je naslikan v zemejskih barvah, obema peje skupna motivika figurativnega slikanja ženske nasploh, lepote ženskega telesa in obraza ter sakralne tematike krščanstva. Če je modra barva izjemno zahtevna in odraža predvsem iskanje duševnega in globljega, potem so zemeljske barve odraz racionalnosti in vidnega.

Umetnica Patricija Simonič se pri svojih likovnih delih naslanja na stare mojstre vrhunske renesančne umetnosti, a je njeno slikarstvo istočasno sodobno, ker se njene upodobitve ženskega telesa mehko prelivajo v barvnih poljih na platno, so zaobljene, mestoma samo nakazane. Patricija Simonič upodablja tudi klasične sakralne erhetipske podobe Matere Božje, Svete družine in postaje Križevega pota, v Arsu pa je na ogled tudi njena Zadnja večerja v modrem.

Razstava bo odprta mesec dni in ogled je možen po urniku delovanja Katoliške knjigarne!

Patricija Simonič je sodobna slikarka, ki se naslanja na figurativno slikarstvo, njena dela temeljijo na uravnovešeni in harmonični kompoziciji in na risbi, slika pretežno v modri in zemeljskih barvah.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme