Partnerstvo za ohranjanje naravne in kulturne dediščine

Podpora za trajnostno obnovo 48 planinskih koč po vsej Sloveniji

V podjetju Helios TBLUS  (med vodilnimi v industriji barv, premazov in umetnih smol) svojo družbeno odgovornost in zavezanost lokalni skupnosti uresničujejo z različnimi projekti, med katerimi je tudi partnerstvo s Planinsko zvezo Slovenije. V letošnjem letu so podprli trajnostno obnovo 48 planinskih koč po vsej Sloveniji, ki bodo v naslednjih mesecih dobile svež videz in pohodnikom ponudile še več udobja in varnosti.

V podjetju se zavedajo pomena ohranjanja naravne in kulturne dediščine, zato so Planinsko zvezo Slovenije podprli pri prenovi planinskih koč z donacijo lazur in pokrivnih premazov. Z njimi bodo zunanjim lesenim in kovinskim delom planinskih koč povrnili svežino, jih zaščitili in podaljšali njihovo življenjsko dobo. Sodelovanje z lokalno skupnostjo je za podjetje zelo pomembno. S Planinsko zvezo Slovenije traja že več kot 20 let. V letu 2002 so v podjetju Helios TBLUS podprli akcijo markiranja Slovenske planinske poti, 11 let pozneje pa omogočili obnovo markacij na tej poti. V vmesnem obdobju so podpirali obnovo posameznih planinskih objektov. »Letošnje sodelovanje s Planinsko zvezo Slovenije predstavlja nadaljevanje naše dolgoletne zavezanosti k ohranjanju in razvoju slovenskih gorniških in pohodniških poti ter planinskih objektov. Z obnovo naravnih materialov in njihovo ponovno uporabo prispevamo k trajnosti ter ohranjanju naravne in kulturne dediščine,« je povedal izvršni direktor Marko Podjed.

Planinska zveza Slovenije je ena največjih in najbolj množičnih nevladnih organizacij v Sloveniji, ki oskrbuje 176 planinskih koč, bivakov in zavetišč. »V Planinski zvezi Slovenije se zavzemamo za ohranitev in promocijo planinske kulture, varstvo narave ter varno in kakovostno izkušnjo na slovenskih planinskih poteh. Predanost naših članov in podpora naših partnerjev, kot je podjetje Helios TBLUS, nam omogočata, da vzdržujemo in ohranjamo bogato dediščino naših gora,« je izpostavil predsednik zveze Jože Rovan. Slovenske gore vsako leto obišče okoli 1,7 milijona ljudi. »Pomemben del planinske infrastrukture so planinske koče, ki planincem nudijo prostor za počitek, okrepčilo, druženje in celovito doživetje gora. Planinske koče tako predstavljajo simbol gostoljubja in občutka varnosti«, je še poudaril Rovan.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme