Papež je molil rožni venec v Lurški votlini v Vatikanskih vrtovih

 “Sam Bog naj poseže s svojo vsemogočno roko in naj nas reši pred to strašno pandemijo, da bo življenje postalo spet veselo in Sveta Mati Božja naj se dotakne vesti vseh tistih, ki vladajo v svetu, da bodo velikanske vsote denarja, ki jih namenjajo proizvodnji in prodaji orožja raje namenili proučevanju na zdravstvenem področju, da do takih svetovnih katastrof v prihodnje ne bo več prišlo!” je bil prepričljiv sveti oče.

To je novo izredno dejanje svetega očeta, ki prosi Vsemogočnega, da bi čim prej minila pandemija, ki je doslej na svetu povzročila že smrt več kot 360 tisoč ljudi, za virusom covid-19 pa je v svetu okuženih že več kot šest milijonov ljudi na vseh kontinentih.

Papež je za to priložnost sestavil tudi posebno molitev Materi Božji:

“O Marija, ti vedno siješ na naši poti kot znamenje odrešenja in upanja.
Tebi se izročamo, Zdravje bolnikov, ki si se poleg križa pridružila Jezusovi bolečini in ohranila trdno svojo vero.
Ti, Rešitev rimskega ljudstva, veš, kaj potrebujemo, in smo prepričani, da boš za to poskrbela, da se bo kakor v Kani Galilejski vrnilo veselje in praznovanje po tem trenutku preizkušnje.
Pomagaj nam, Mati Božje ljubezni, da bomo svojo voljo uskladili z Očetovo in storili to, kar nam bo rekel Jezus, ki je nase naložil naše trpljenje in si naprtil naše bolečine, da nas preko križa privede do veselja vstajenja. Amen. Pod tvoje varstvo pribežimo, o sveta Božja Porodnica, ne zavrzi naših prošenj v naših potrebah, temveč reši nas vselej vseh nevarnosti, o častitljiva in blagoslovljena Devica. Amen.”

Ob koncu rožnega venca je papež zmolil še drugo molitev:

“V sedanjem dramatičnem položaju, ki je nabit s trpljenjem in stiskami, ki žalostijo ves svet, se zatekamo k tebi, Božja Mati in naša mati, in pribežimo pod tvoje varstvo.

O Devica Marija, obrni torej svoje milostljive oči v nas v tej pan­de­miji koronavirusa in potolaži tiste, ki so se izgubili in jokajo zaradi smr­ti najdražjih, ki so jih ponekod pokopali tako, da boli duša. Pod­piraj tiste, ki so v stiski zaradi bolnikov, katerim ne morejo biti blizu, da ne bi širili okužbe. Vlij zaupanje v tiste, ki so v tesnobi zaradi ne­go­tove prihodnosti in zaradi posledic v gospodarstvu in na področju dela.

Božja Mati in naša mati, izprosi nam od Boga, Očeta usmiljenja, da se ta huda preizkušnja konča in se na obzorje vrneta upanje in mir. Kakor v Kani stopi k svojemu Božjemu Sinu in ga prosi, naj potolaži družine bolnikov in žrtev in naj jim odpre srce za zaupanje.

Obvaruj zdravnike, bolničarje, zdravstveno osebje in prostovoljce, ki so v tem obdobju negotovosti v prvih bojnih vrstah in tvegajo svoje življenje, da bi reševali druga življenja. Spremljaj njihove junaške napore in jim dajaj moči, dobrote in zdravja.

Bodi blizu tistim, ki noč in dan pomagajo bolnikom; bodi blizu duhovnikom, ki s pastirsko skrbjo in evangeljsko zavzetostjo skušajo pomagati vsem in vse podpirati.

Sveta Devica, razsvetli um znanstvenikov, da bodo našli prave rešitve in premagali ta virus.

Podpiraj odgovorne v politiki, da bodo delovali z modrostjo, skrbjo in velikodušnostjo, da bodo pomagali tistim, ki jim manjka življenjskih potrebščin, da bodo z daljnovidnostjo in v duhu solidarnosti začrtali socialne in ekonomske rešitve.

Presveta Mati, dotakni se vesti, da bodo neizmerne vsote, porabljene za kopičenje in izpopolnjevanje oborožitve, namesto tega namenili za pospeševanje ustreznega študija za preprečitev podobne katastrofe v prihodnosti.

Preljuba Mati, daj, da bo rasel v svetu čut pripadnosti eni veliki družini, da se bomo zavedali vezi, ki vse povezujejo, da bomo v bratskem in solidarnem duhu priskočili na pomoč v tolikerih revščinah in bedah. Okrepi trdnost v veri, vztrajnost v služenju, stanovitnost v molitvi.

O Marija, Tolažnica žalostnih, objemi vse svoje preskušane otroke in izprosi od Boga, da nas bo s svojo vsemogočno roko osvobodil te strašne epidemije, tako da se bo lahko življenje v vedrini vrnilo v svoj običajni tek.

Izročamo se tebi, ki siješ na naši poti kot znamenje rešitve in upanja, o milostljiva, o dobrotljiva, o sveta Devica Marija. Amen.”

Preberi tudi

Janez Pavel II. – mož pravičnosti

Kristjani in družba

Nedelja belih oblačil

Kristjani in družba

Molimo zanje!

Kristjani in družba

Molimo zanje!

12.03.2020
Papež Frančišek o spovedi

Kristjani in družba

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme