Aktualno

Papež Frančišek: “Za Boga ni nihče tujec!”

Papež Frančišek: “Za Boga ni nihče tujec!”

Papež je danes v vatikanski baziliki sv. Petra ob prisotnosti 250-ih migrantov znova pozval k pomoči migrantom, k človečnosti, predvsem pa je večkrat poudaril, da "ne gre samo za migrante!".

Papež Frančišek je danes, 8. julija, ob šesti obletnici odmevnega obiska Lampeduse, med posebno mašo v baziliki svetega Petra v Vatikanu svetu sporočil, da so migranti simbol vseh zavrženih v današnji globalni družbi, dolžnost nas vseh pa je, da jim pomagamo. Z mašo je sveti oče obeležil šesto obletnico svojega obisk na otoku Lampedusa, kar je bilo njegovo prvo papeško romanje.

“Najšibkejšim in najbolj ranljivim je treba pomagati,” je med pridigo dejal Frančišek. “Bratje in sestre, to je ogromna odgovornost, iz katere ni izvzet nihče,” je dodal po STA.

Med mašo je argentinski papež spomnil na trpljenje tistih, ki med prečkanjem puščav umrejo, ki jih v zbirnih centrih mučijo in zlorabljajo in ki se podajajo na nevarno pot čez morje.

Poziv k pomoči migrantom je papež podal v času, ko zaradi migrantov, ki jih v Sredozemskem morju rešujejo ladje nevladnih organizacij, prihaja do novih sporov v EU.

Italija tem ladjam ne dovoli vplutja v svoja pristanišča, podobno politiko vodi Malta, preostale članice povezave pa se o tem vprašanju še vedno niso zmožne dogovoriti.

Papež, ki je sam sin italijanskih priseljencev v Argentini, je odločen zagovornik solidarnosti z migranti in begunci. Obisk na Lampedusi, ki je vstopna točka za migrante, ki skušajo prek Sredozemskega morja doseči Evropo, je bil pred natanko šestimi leti Frančiškovo prvo romanje po izvolitvi za papeža štiri mesece pred tem.

08.07.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!