Papež Frančišek in škofje po vsem svetu pozivajo k molitvi za mir v Ukrajini

Sveti oče je včeraj v ukrajinskem, ruskem in angleškem jeziku na svojem naslovu na svetovnem svetu pozval k molitvi za mir, predvsem pa naprosil vse kristjane in ljudi dobre volje, naj si prizadevajo, da bi orožje umolknilo in dalo prostor pogovoru.

Sam si zelo prizadeva, da bi se diplomati začelo resno pogovarjati in bi kočali s pogubno vojno v Ukrajini. Tudi zato je pred dnevi nenapovedano obiskal rusko veleposlaništvo, kjer se je pol ure pogovarjal z ruskim veleposlanikom.

Sicer pa je sveti oče naročil vsem vernikom, naj se na Pepelnico, ki bo v sredo, 2. marca, postijo in naj molijo za mir.

Slovenski metropolit in ljubljanski nadškof msgr. Stanislav Zore pa poziva, naj verniki danes in na Pepelnico molijo za mir v UKrajini s temi besedami:

“Dragi bratje in sestre, zaskrbljeno spremljam vojno v Ukrajini in vabim vse slovenske katoličane, da molijo za mir.

V tem trenutku negotovosti in preizkušnje so vsi državni voditelji dolžni storiti vse, da ustavijo nasilje v Ukrajini; vsi verniki pa moramo okrepiti molitev za mir in tamkajšnje prebivalce. Jezus blagruje tiste, ki delajo za mir, kajti imenovali se bodo Božji otroci (prim. Mt 5,9). Zato vabim duhovnike, da v nedeljo, 27. februarja 2022, pri vseh svetih mašah darujejo sveto mašo za mir in pravičnost (RM str. 795), vernike povabijo k molitvi za mir ter med prošnjami vernikov dodajo dve posebni prošnji:

  1. Gospod Bog, Knez miru, pomiri sovraštvo in odpravi krivice, ki vladajo med narodi, da bosta po vsem svetu vladala mir in pravičnost.
  2. Gospod Bog, Knez miru, prosimo te za mir v Ukrajini. Vse prebivalce Ukrajine še posebej obvaruj vojnih grozot in slehernega nasilja. 

Prav tako vabim duhovnike, redovnike in redovnice ter vernike, da molijo rožni venec in litanije Matere Božje za mir v Ukrajini.

Vse Slovenke in Slovence lepo vabim, da se na pepelnično sredo pridružimo pobudi papeža Frančiška, ki je naslednjo sredo (2. marec 2022) razglasil za poseben dan molitve in posta za mir. Papež pravi: »Jezus nas je učil, da se na hudičevo nesmiselnost nasilja odgovori z Božjim orožjem, z molitvijo in postom. Vse vabim, da pepelnično sredo, 2. marca, namenijo dnevu posta za mir. Vernike na poseben način spodbujam, naj se na ta dan intenzivno posvetijo molitvi in postu. Kraljica miru naj obvaruje svet pred norostjo vojne.«

Kraljica miru – prosi za nas!”

K molitvi za mir in postu pozivajo tudi vsi škofje naše dežele Furlanije Julijske krajine!

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme