Papež Frančišek pozval k previdnosti in spoštovanju omejitev v času pandemije

Minulo nedeljo, 26. aprila, je italijanski premier Giuseppe Conte zvečer nagovoril italijanske državljane in razložil nove ukrepe v boju proti pandemiji. Za njegov poseg je vladalo veliko pričakovanje, saj je večina ljudi pričakovala večje razbremenitve in olajšanje prostega gibanja in trgovine, a do tega ni prišlo. Conte je dejal, da tudi maše s prisotnostjo vernikov še niso dovoljene, kar je precej razburilo določene predstavnike Cerkve, saj je po mnenju mnogih čas, da se vernike pusti, da lahko obhajajo bogoslužja, seveda ob upoštevanju varnostne razdalje. Italijanska škofovska konferenca CEI je opozorila vlado, da je že res, da moramo biti previdni, a da je tudi čas, da se začne z bogoslužjem. Predsednik Državnega združenja katoliških tednikov FISC Mauro Ungaro je v posebnem sporočilu poudaril, da podpira mnenje CEI, a tudi poudaril, da upa, da bo premier v doglednem času omogočil vernikom, da bodo lahko prisostvovali mašnim daritvam.

Sam papež Frančišek pa je v torek, 28. aprila, med mašo, ki jo daruje zjutraj v Domu sv. Marte zelo jasno povedal: »Sedaj je čas za previdnost, upoštevajmo vsa pravila v boju s pandemijo in molimo, da se pandemija ne bi vrnila! «

Po neuradnih napovedih, naj bi do sproščanja na tem področju prišlo po 10. maju letos, a je vsaka napoved lahko preuranjena. Že to dejstvo, da si toliko vernikov želi prisostvovati mašnim daritvam, priča o tem, kako res je, da prenosi bogoslužij po spletu in televiziji ne morejo nadomestiti mašnih daritev, ki jim prisostvujemo v živo in imamo tako neposreden, živ odnos z Bogom.

 

Papež Frančišek je danes molil, da bi se pandemija ne vrnila, vse pa pozval k spoštovanju pravil obnašanja v času pandemije!

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme