Aktualno

Papež Frančišek bo obiskal p. Opeko

Papež Frančišek bo obiskal p. Opeko

Med obiskom treh jugovzhodnih afriških držav od 4. do 10. septembraPapež Frančišek bo obiskal p. Opeko

Sredi prejšnjega tedna je dnevnik italijanskih škofov Avvenire objavil članek z naslovom Posebni odposlanci v pomoč revnim z veliko sliko znanega argentinskega misijonarja slovenskega rodu, patra Pedra Opeke sredi malgaških otrok. V nedeljo, 8. septembra 2019, ga bo namreč obiskal papež Frančišek. Poleg velike ljubezni do revežev ju združuje to, da sta oba rojena v Buenos Airesu.

71-letni lazarist p. Opeka je s svojimi “košatimi lasmi, belo brado in nalezljivim nasmehom” prava “ikona lika misijonarja v kolektivnem imaginariju”, piše Avvenire. Gre za “izjemno osebnost”, “živ zgled vere, ki je postala ljubezen”.

Kot znano, je p. Opeka na Madagarskarju že več kot 30 let. Na nekdanjem smetišču Antananariva, prestolnice Madagaskarja, ki je bilo pred desetletji pravi pekel, rešuje najrevnejše in jim vrača človeško dostojanstvo. Zanje je s pomočjo sodelavcev v programih gibanja Akamasoa zgradil lepo in urejeno naselje, v katerem živi skoraj 20 tisoč prebivalcev. Povsem razosebljene brezdomce iz smetišč in ulic je z delom in finančno osamosvojitvijo ter z izobrazbo otrok in mladine usposobil za samostojno življenje. Tam imajo hiše, delavnice, tržnice, jasli, vrtec in šole, športne objekte, ambulante, domove za ostarele in seveda veliko cerkev. V naselju vsako leto na najrazličnejše načine pomagajo več deset tisoč revežem, ki tja hodijo iskat pomoč. Doslej je bilo deležnih pomoči več kot pol milijona najrevnejših Malgašev.

Papež bo med 4. in 10. septembrom obiskal jugovzhodno Afriko. Program potovanja vključuje množične slovesnosti v Mozambiku, na Madagaskarju in Mavriciju (prvi dve državi veljata za najrevnejši na svetu), srečanja s političnim in cerkvenim vodstvom ter obiske socialnih ustanov. V Antananarivu se bo Frančišek v slogu svetovnih dni mladih udeležil molitvene vigilije na prostem, naslednji dan pa bo obhajal slovesno nedeljsko bogoslužje.

Slovenski misijonar se je z argentinskim papežem že srečal maja 2018. Frančišek mu je takrat dejal, da bi rad obiskal Akamasoo. Končno se bliža dan!

DD

30.08.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!