Palčica je navdušila otroke

Piše: P.in

Marijin dom pri Sv. Ivanu / Gledališki vrtiljak

V nedeljo, 16. januarja 2022, se je marsikomu razširilo srce ob opazovanju otrok, ki so polni veselega pričakovanja kljub lepemu sončnemu vremenu in koncu božičnih počitnic prišli v Marijin dom, da bi si ogledali otroško igrico, Andersenovo Palčico.

Reka otrok in njihovih staršev se je že mnogo pred začetkom predstave vila po notranjem dvorišču in se stekala v dvorano, kjer jih je čakala že četrta predstava letošnje abonmajske sezone Gledališkega vrtiljaka. Disciplinirano in potrpežljivo so potem v veži izpolnili vse stare in nove protikovidne obveznosti, v očeh otrok, ki so se iskrile nad maskami, pa je bilo mogoče brati neučakanost ob skorajšnji predstavi. Vesela otroška narava je nadležne predpisane dolžnosti spremenila celo v zabavno opravilo: mimogrede so si z veseljem razkužili roke, da so potem lahko segli po bonbončkih, ob vhodni zavesi pa ponosno ponudili “vratarju” svoje abonmajčke, da jih že četrtič preluknja. Medtem so njihovi starši organizatorjem ponujali v analizo svoje “zeleno potrdilo” in dokumente.

Ko je zaškripal mikrofon, pa so bili že vsi na svojem mestu in so prisluhnili organizatorki Lučki Susič, ki jih je – kot vsakokrat – uvedla v predstavo s kratko predstavitvijo vsebine in gostujoče igralske skupine ter jim razložila kak izraz, za katerega je sumila, da ga malčki ne poznajo. Pa so kar tekmovali z odgovori na njena vprašanja!

Ko so se luči ugasnile v dvorani, so se mali gledalci ob svojih starših počutili popolnoma varne. Odprla se je zavesa in otroci so se potopili v zgodbo o Palčici in z razprtimi očmi podoživljali dogajanje na odru.

Reakcije otroškega občinstva so izdajale popolno razumevanje zgodbe, ko so malčki v svoji spontanosti vriskali ob smešnih trenutkih ali “pomagali” Palčici ter celo verjeli, da je velika le kot palec na roki, čeprav so jasno videli, da to ne drži. Če jih je glavna igralka in režiserka predstave Urška Raščan izzvala, so popolnoma smiselno odgovarjali. Kot je primerno za otroško predstavo, je Palčica na odru spretno ustvarila v malih gledalcih občutek, da so soustvarjalci dogajanja in zgodbe. Ob napetih trenutkih je nastala grobna tišina, npr. ko Palčico ugrabi strašna žaba, ki jo hoče poročiti s svojim sinom. Ker pa ustvarjalci gledališča Kukuc z velikim posluhom za psiho otroka pazijo, da pri strah vzbujajočih prizorih nikoli ne grejo čez mero, se malčki niso pretirano ustrašili niti takrat, ko je grda žaba zaprla Palčico v past. V njih se je vzbudila simpatija do male deklice, nositeljice pozitivnih lastnosti. Palčica namreč doživi vrsto nesreč, a jih vedno premaga le s pomočjo svoje dobrote in poštenosti.

Ko jo Miš želi poročiti z dolgočasnim starim krtom, se srečno reši tudi iz te težave. Pri tem ostane Palčica sebi zvesta. Najprej se posveti ubogi lastovki, ki ji zaradi mraza ne bije več srce, jo neguje in oživi. Ko si lastovka nekoliko opomore, je sicer nekaj časa tako zmedena, da govori neumnosti (in to spravlja gledalce v razposajen smeh), potem pa razume, kaj se dogaja, in dekličino dobroto nagradi tako, da jo na svojih perutih odnese in jo reši iz težav. Kot je značilno za otroške pravljice, se tudi ta konča srečno: za svojo dobroto je Palčica nagrajena, saj spozna princa, ki je njene velikosti, se vanj zaljubi in se z njim poroči.

Tudi tokrat se je jasno izkazalo, da otroke, ki so sicer hvaležni gledalci, prevzamejo samo kvalitetne predstave, saj so obenem zelo zahtevni. Avtorji in izvajalci morajo znati v živahno in zabavno dogajanje neopazno vplesti tudi kak življenjski nauk, bogatitev znanja in jezika. Tega se umetniki Gledališča Kukuc dobro zavedajo, saj imajo med sodelavci diplomirane pedagoge.

Med odhajanjem se je tudi slišalo otroka, ki je italijanskemu staršu razlagal pomen besede “ščepec” – tega lepega slovenskega izraza so se npr. otroci nevsiljivo naučili med zgodbo.

Tudi tokrat so otroci odhajali zadovoljni in potešeni in so že spraševali po naslednji predstavi Gledališkega vrtiljaka, ki jo tako kot vse ostale prirejata Radijski oder in Slovenska prosveta. Ta bo na sporedu 20. februarja 2022. Takrat bo prišlo v goste Gledališče iz desnega žepka s predstavo Peter Strah.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme