Pahor bo odlikoval Zorka Simčiča, Mirsada Begića in Stanislavo Gregorič

Na današnji slovesnosti v predsedniški palači bo predsednik republike Borut Pahor odlikoval Zorka Simčiča, Mirsada Begića in Stanislavo Gregorič.

Simčič bo za literarni opus, ki ga je povečini ustvaril med slovenskimi izseljenci v Argentini, prejel srebrni red za zasluge. Leta 1948 se je odselil v Argentino, kjer se je vključil v ožji krog  organizatorjev kulturnih dogodkov v slovenski skupnosti ter postal urednik osrednje emigrantske kulturne revije Meddobje. Po osamosvojitvi Slovenije se je vrnil v domovino in bil leta 2011 imenovan za rednega člana Slovenske akademije znanosti in umetnosti. Leta 2013 je prejel Prešernovo nagrado za življenjsko delo.

Begić, ki bo danes prejel red za zasluge za kiparski opus, sodi med najizrazitejše in najbolj lirične predstavnike mladega slovenskega kiparstva, ki se je razvilo v 80. letih 20. stoletja. Je avtor številnih javnih plastik in ambientalnih postavitev ter portreta arhitekta Maksa Fabianija. Leta 1997 je prejel Župančičevo nagrado. Leta 2000 je prejel nagrado Prešernovega sklada za ciklus Ohraniti sanje.

Avtorica, pisateljica, radijska sodelavka in urednica več slovenskih časopisov in revij Stanislava Gregorič bo medaljo prejela za zasluge za glas o domovini med Slovenci v Avstraliji.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme