Pahljača tematsko raznolikih filmov

Nova Gorica / Letni kino Silvana Furlana

Med 28. julijem in 5. avgustom bodo že desetič zapored na Ploščadi Silvana Furlana v Novi Gorici razprostrli veliko platno Letnega kina Silvana Furlana, kjer bodo v devetih večerih zaživele filmske podobe sveže domače in evropske produkcije. V vse teh letih so ostali zvesti programski usmeritvi, s katero oblikujejo izbor za vse starosti in okuse. Deseto edicijo Letnega kina Silvana Furlana organizirata Kinoatelje in Kulturni dom Nova Gorica pod okriljem Mestne občine Nova Gorica.

V otvoritvenem filmu Inventura režiserja Darka Sinka bodo gledalci lahko uživali v odlični igri domačina Radoša Bolčine, ki je bil na Festivalu slovenskega filma okronan z Vesno za najboljšo moško vlogo, v zadnjem filmu Prasica, slabšalni izraz za žensko režiserke Tijane Zinajić pa gledalca očara mlada goriška igralka Anuša Kodelja, prejemnica Vesne za najboljšo žensko stransko vlogo. V dokumentarnem filmu Iskre v času – svetovni računalniški podvig režiserja Jurija Grudna se razkrije zgodba o vrtoglavem vzponu in padcu slovenskega informacijsko-tehnološkega giganta Iskra Delta. Na velikem platnu se bodo predstavili tudi filmi mladih goriških filmarjev Arte Kroni, Mihe Reja, Luke Mavriča in Martina Lozeja, študentov Akademije umetnosti Univerze v Novi Gorici. Med slovenskimi kratkimi filmi bosta na ogled večkrat nagrajena Steakhouse v režiji Špele Čadež in Sestre režiserke Kukle.

Na tradicionalnem večeru, ki nastaja v sodelovanju s Slovensko kinoteko, bosta prikazana film Kje je hiša mojega prijatelja? iranskega režiserja Abbasa Kiarostamija in monografija Silvan Furlan – Človek za film, s katerim se bodo poklonili domačinu, po katerem je poimenovan Letni kino v Novi Gorici.

Teme, ki jih razkrivajo filmi letošnje edicije, so v sozvočju z mladimi. V filmu Futura se skozi poteze mlade generacije izriše sodobna Italija, v filmu Pariz, 13. okrožje režiserja Jacquesa Audiarda je prikazano, kako mladi doživljajo na videz lahkotne, nezavezujoče ljubezenske odnose v obdobju Tinderja in podobnih družbenih omrežij. Kristalno čiste vode hrvaških otokov so prizorišče družinske psihološke drame Morena, režiserke Antonete Alamat Kusijanović, v kateri odraščajoče dekle kljubuje očetovemu zatiranju. Na programu je tudi film Panj režiserke Blerte Basholli.

V četrtek, 4. avgusta, bo primorska premiera filma Orkester, slovenskega režiserja Matevža Luzarja.

Filmi so opremljeni s slovenskimi podnapisi. Vse projekcije so brezplačne in se začnejo ob 21. uri. Če bo slabo vreme, bodo projekcije v mali dvorani Kulturnega doma Nova Gorica.

Več informacij dobite tukaj

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme