P. Placido Cortese na spletu

Minoriti iz bazilike sv. Antona v Padovi so tudi letošnji dan italijanske osvoboditve, 25. april, posvetili svojemu sobratu, spovedniku, časnikarju in uredniku, žrtvi nacistov, kandidatu za oltar p. Placidu Corteseju (1907–44). Na sam praznik so popoldne priredili najprej srečanje v Dvorani teološkega študija, sledila je maša v baziliki.
Kot je znano, je p. Cortese pomemben tudi za Hrvate, saj se je rodil na Cresu in je do prihoda Italije obiskoval hrvaško osnovno šolo Družbe sv. Cirila in Metoda, predvsem pa za Slovence, saj je pomagal našim internirancem v taborišču Chiesanuova in drugje ter sodeloval tudi z našim demokratičnim odporom, kar je naposled plačal z življenjem v mučilnicah gestapa na Oberdankovem trgu v Trstu.
Udeležence je najprej pozdravil rektor bazilike sv. Antona p. Oliviero Svanera. Vicepostulator v postopku za razglasitev p. Corteseja za blaženega, p. Giorgio Laggioni (pred njim je to službo uspešno opravljal zdaj ostareli p. Tito Magnani), pa jih je prijetno presenetil z vestjo, da je predsednik republike Sergio Mattarella kako uro prej med govorom o boju proti nacifašizmu in za demokracijo na proslavi v Vittoriu Venetu opozoril tudi na kruto smrt p. Corteseja. Mattarella je o patru že govoril pred leti v Milanu, nato mu je posmrtno podelil zlato kolajno za civilne zasluge. P. Laggioni pa je glede beatifikacijskega postopka povedal, da je gradivo o kandidatu za blaženost (“Positio”) že pozitivno prestalo pregled zgodovinskih strokovnjakov na Kongregaciji za zadeve svetnikov, marca 2020 pa ga bodo pregledali teološki strokovnjaki. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji

Svečanost v Padovi

Preberi tudi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme