Otroški praznik je sklenil uspešno gledališko sezono

Piše: APE Fotografije: damj@n

25. Gledališki vrtiljak in 48. podelitev priznanj natečaja Mladi oder

V nedeljo, 12. marca 2023, je v dvorani Marijinega doma pri Sv. Ivanu v Trstu potekala zadnja gledališka predstava v sklopu 25. Gledališkega vrtiljaka, ki ga prirejata Radijski oder in Slovenska prosveta.

Otroci in starši so si na nedeljskem popoldnevu ogledali zabavno predstavo z naslovom Čarobna omara v izvedbi gledališke skupine Enostavno prijatelji. Otroke sta tako v Marijinem domu zabavala škrat Rdečko in škratka Rumenka, ki sta s sodelovanjem obiskovalcev odpirala in odkrivala skrivnosti čarobne omare. Čarobna in čudežna omara uresničuje vse skrite želje tega sveta. Po zahtevnih in zabavnih preizkusih škrata spoznata, da bistvo sreče ni v materialnih stvareh, ki si jih želimo, temveč v stvareh, ki jih s prijatelji delimo.

Predstavi je sledila 48. podelitev priznanj Mladega odra za leto 2022, ki jih podeljuje Slovenska prosveta v Trstu in Zveza slovenske katoliške prosvete v Gorici režiserjem, ljubiteljem odrske umetnosti in slovenske besede ter igralcem za uspehe, dosežene v preteklem letu. Priznanja sta na popoldnevu izročala Nadia Roncelli in predsednik Slovenske prosvete Tomaž Simčič.

Med prejemniki priznanj je Mala gledališka šola Matejke Peterlin, ki je septembra lani naštudirala igrico z naslovom Tri lepe Vide na španskem dvoru. Za besedilo in režijo je poskrbela Lučka Susič, za koreografijo Anja De Luisa, za kostume pa Magda Petaros in Lorenzo Mezzavilla. Z mladimi igralci so sodelovali vaditelji Radijskega odra in mladi animatorji. Priznanje je prejela tudi Gledališka skupina Tamara Petaros, ki deluje v okviru Finžgarjevega doma na Opčinah in ima kar tri starostne skupine: osnovnošolsko, srednješolsko in višješolsko. Prva je pripravila predstave Tri salve smeha, Torta za mamo in Majhen nesporazum. Režiserki sta bili Lučka Susič in Anka Peterlin, asistentka režije Tanja Knez, za koreografijo je poskrbela Anja de Luisa, za kostume in scenografijo Magda Petaros. Srednješolska skupina je uprizorila predstavo Piknik za fante in dekleta z besedilom Lučke Susič in v režiji Manice Maver. Skupina se je decembra lani lotila tudi snemanja treh božičnih posnetkov z recitacijami in glasbo v zimski idili Ovčje vasi v Kanalski dolini. Višješolska skupina pa je za uvod v novo sezono pripravila prizor Lepi zdravnik. Višješolce je vodil Nejc Kravos, besedilo pa je napisala Lučka Peterlin. Priznanje so podelili še otroški folklorni skupini osnovne šole Frana Milčinskega s Katinare, ki je ponovno začela delovati in je sodelovala tudi pri prižigu luči v Lonjerju ter pri šolski božičnici. Mentorica in avtorica priprav je bila učiteljica Ljuba Leghissa, na violino je igrala učenka Nika Furlanič in na harmoniko učenec Martin Chert. Priznanje so dobili prav tako člani mladinskega krožka v Devinu, ki so v okviru Devinskega vrta ustvarjalnosti pripravili lutkovno predstavo z naslovom Uho avtorice Piret Raud. Režirala je Katja Povše, asistenta režije sta bila Blaž Terpin in Lara Bearzi, koordinatorka pa Marija Feinig.

V lanskem šolskem letu so osnovnošolci šole Franceta Bevka z Opčin posneli video, v katerem so prikazali božične običaje, recepte in priprave na praznik. Posnetek so objavili na spletni strani šole ter na platformi Classroom. Božičnico je režirala Kim Furlan, besedilo pa so sestavile razredne učiteljice.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme