Otroške nedeljske matineje bodo razžarjale jesenske in zimske dni

Piše: IK Fotografije: Kulturni dom Gorica

Kulturni dom Gorica / Komigo baby

Priljubljeni abonmajski niz otroških predstav, ki ga 11. leto ponuja Kulturni dom iz Gorice pod naslovom Komigo baby, z že dobro poznanim, prisrčnim geslom Mama, očka … gremo v gledališče!, bo tudi letos s svojimi sedmimi, raznolikimi ponudbami razgibal bolj otožne jesenske in zimske dni. Iskrive gledališke predstave bodo otroke in tudi njihove odrasle spremljevalce popeljale v širni svet domišljije, v katerem se odseva tudi resničnost, in jim ob tem ponudile marsikaj v vednost in razmislek. Ob ogledu teh prikupnih gledaliških predstav se otroci navajajo na obisk gledališča in upati je, da bodo tudi kot odrasli dekleta in fantje radi zahajali v naše dvorane. Program letošnjega Komigo baby, ki ga prireja omenjeni goriški kulturni hram v sodelovanju z ZSD, AŠZ Dom Gorica in kulturno zadrugo Maja, pod pokroviteljstvom Slovenske kulturno-gospodarske zveze in s finančno podporo Dežele FJK (Io sono Friuli Venezia Giulia), Fundacije Goriške hranilnice in Urada Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu ter Občine Gorica, so predstavili na tiskovni konferenci v mali dvorani Kulturnega doma v Gorici v ponedeljek, 23. oktobra 2023. Udeležili so se je predsednik Kulturnega doma Igor Komel, ki je ponovno poudaril, kako pomembna je ta gledališka ponudba, ki je nastala l. 2014 v sklopu Komigo, festivala komičnega gledališča, in kako si tudi najmlajši želijo druženja, potem ko so bili za to hudo prikrajšani med pandemijo, Roberto Bergamin, predsednik Fundacije Goriške hranilnice, Franko Korošec, igralec in umetniški vodja tega programa za otroke, in Maša Braini iz KD. Izbor letošnjih predstav je predstavil Franko Korošec in pri tem omenil, da tokrat prvič sodelujeta Gledališče Koper in Gledališče Bičikleta, ki ga je pred leti osnovala Brigita Leban. Sama je bila sicer že nekajkrat zelo dobro sprejeta gostja na Pravljični urici v goriški Feiglovi knjižnici in tudi v župnijski dvorani v Štandrežu.

Program Komigo baby se je začel v nedeljo, 29. oktobra 2023, ko je v goste prišel SiTi Teater Ljubljana z lutkovno-igrano predstavo v režiji Lee Menard, Trobla in ključ, ki vsebuje veliko plesa in glasbe ter govori o prijateljstvu, ljubezni pa tudi ljubosumju.

V nedeljo, 19. novembra 2023, ob 11. uri bo Gedališče Koper uprizorilo znano glasbeno pravljico Sergeja Sergejeviča Prokofjeva Peter in Volk za klavir, kontrabas, bobne in pripovedovalca. Ustvarjalci predstave so ohranili izvirne melodije in harmonije, toda “podtaknili so jim drugačno ritmično podlago”. Jazzovski trio, ki ga sestavljajo Anže Vrabec (klavir), Jan Gregorka (kontrabas) in Matjaž Skaza (bobni), je nadomestil klasični simfonični orkester. Zato se bodo v uprizoritvi oglasili ritmi swinga in sambe.

V sredo, 6. decembra 2023, ob 17. uri bo Miškino gledališče, v režiji Miše Gerič Špacapan, prikazalo Čisto (ne)navadno darilo. Otroci se bodo podali v deželo škratov, kjer se izpolnijo vse skrite želje. Ob koncu predstave bo male gledalce obdaril sv. Miklavž.

Prvo novoletno srečanje s Komigo baby bo v nedeljo, 7. januarja 2024, ko bo Slovensko stalno gledališče  predstavilo Zajca Zvitorepca. Predstava, nastala po pravljici Marka Kravosa (iz njegove zbirke Hiša selivka), kot poklon avtorjevemu 80. življenjskemu jubileju, v priredbi in režiji Gregorja Geča, govori o iskanju sreče in opozarja na to, da se ljubezni ne da kupiti.

V nedeljo, 28. januarja 2024, bodo dvorano napolnili breztežni Mehurčki. Po igrivih, že ponarodelih  pesmicah Otona Župančiča o Cicibanu, čebelah, medvedu, žabah … je prikupno lutkovno predstavo stkala Brigita Leban in jo prilagodila današnjemu otroškemu svetu, ki je malce drugačen od tistega časa, ko so nastale te še zmeraj izredno priljubljene Župančičeve rime. V torek, 13. februarja 2024, ob 17. uri se bodo otroci lahko sprostili na pustovanju, ki ga bo popestrila animacija. Razigrani abonmajski program se bo končal v nedeljo, 3. marca 2024, ko bo Gledališče KU-KUC iz Beltincev uprizorilo predstavo Črtek v mestu, katere protagonist je zvedav tigrček Črtek, ki je zbežal iz živalskega vrta, da bi spoznal mesto. Tu doživi marsikatero dogodivščino, a ob pomoči malih gledalcev premosti vse težave. Predstavo so si malčki iz vrtcev in prvo ter drugošolci iz Goriške sicer že ogledali v Kulturnem centru Lojze Bratuž. To je bila prva letošnja predstava v abonmaju Malega polžka v sklopu Goriškega vrtiljaka, ki ga prireja KCLB.

Cena abonmaja Komigo baby je ostala nespremenjena: za 7 predstav znaša: 25,00 € (redni) in 17,00 € (znižani za spremljevalce, brate in sestre), cena vstopnic pa: otroci 5 € (spremljevalci, bratje in sestre 3 €).

Informacije in rezervacije: Kulturni dom: +39 0481 33288, info@kulturnidom.it, www.kulturnidom.it

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme