Otrok razvija predvsem sposobnost, da razmišlja o več stvareh hkrati

Piše: Urška Petaros

POGOVOR / Matej Gruden, študent  biomedicinskega inženiringa, šahovski trener

Pandemija koronavirusa je udarila tudi po šahovskem svetu, kljub temu pa šahovski navdušenci ne počivajo in so aktivni na svojem področju. Januarja se je v Trstu rodilo novo šahovsko društvo Laboratorio scacchi, v katerem deluje tudi več zamejskih inštruktorjev šaha. O novem društvu, vplivu pandemije na svet črno-belih figur in njegovem pomenu za otroke smo se pogovorili z Matejem Grudnom, 21-letnim študentom biomedicinskega inženiringa iz Boljunca.

Kdaj ste ustanovili novo društvo in zakaj?

Informalno delujemo že od oktobra. Večina inštruktorjev nas prihaja iz starega društva Società scacchistica triestina, vendar smo se odločili, da se ločimo in se tako še bolj koncentriramo na učenje šaha za otroke. Januarja pa smo tudi formalno ustanovili društvo.

Koliko članov šteje vaše društvo?

Okoli petdeset, saj smo ga komaj odprli. Mislim, da se bo število naših članov kar povečalo.

Je pri njem soudeleženih veliko zamejcev?

Ja, večina jih je včlanjenih v naše društvo. Poleg mene so še Elia Riccobon, Enrico Genzo, Lejla Juretič in Marko Oblak.

Z društvom sodelujete tudi pri evropskem projektu SME (Scacchi metafora educativa). Kaj predvideva ta projekt?

Sam nisem v prvi vrsti vključen v ta projekt, se mu pa bom verjetno pridružil pozneje. To je projekt, ki ga financira Evropska unija in bo potekal po celi Italiji, oz. v 14 italijanskih deželah. V vsaki deželi je po eno društvo, ki predstavlja svojo deželo: to društvo bo moralo na primer poskrbeti za lekcije na šolah, v vseh osnovnošolskih razredih. Cilj tega projekta je spoznavanje šaha.

Kot si omenil, je vaš cilj ponujati šah otrokom in jih učiti.

Tako je. Nastali smo kot šola šaha, vendar bi se radi aktivirali na vseh področjih, tudi z organizacijo turnirjev in podobnim.

Vaša ciljna publika so torej otroci.

Tako je. Ko smo začeli, smo imeli že štirideset otrok, ki so se privatno učili šah pri nas ali po šolah, ti pa so nadaljevali z nami. Večinoma so otroci, saj je tudi lažje priti do njih, na primer preko šole, med njimi pa je tudi več zanimanja za šah. Imamo pa tudi odrasle.

Kako deluje šahovsko društvo v času pandemije, ko je toliko omejitev?

Ni lahko. Kot si povedala, imamo veliko omejitev. Spoštovati moramo vse protokole, držati distanco … V društvu imamo pregrade na šahovnicah. Imamo določeno število ljudi, ki lahko vstopijo v vsako sobo. V resnici pa z upoštevanjem ukrepov lahko delujemo brez večjih težav. Večina društev je sicer še zaprtih, tako da ni lahko.

Imate zdaj dejavnosti tako na sedežu kot po spletu?

Tako je, bodisi eno kot drugo. Odvisno je od vsakega posameznika, za kaj se odloči.

Kako je s turnirji v tem času?

Zdaj so ukinili promocijske turnirje in se igrajo samo tisti na državni ali mednarodni ravni, tisti, ki ne spadajo pod federacijo.

Ali vaše društvo nastopa na teh turnirjih?

To izbere vsak posameznik. Dovolj je, da si vpisan v federacijo, in lahko nastopaš na turnirjih.

Kaj pa ekipni, društveni turnirji?

Ti naj bi potekali v tem obdobju, mogoče pa jih bodo premestili na september, vendar o tem ne vemo še nič točnega.

Če končava še s splošnim vprašanjem o šahu, saj dobro poznaš pomen kraljeve igre, glede na to, da tudi sam igraš in treniraš otroke: zakaj je šah pomemben za razvoj otroka?

Pri šahu imamo šest različnih figur in dva nasprotnika pa kopico pravil. Otrok se mora spomniti vseh pravil in jih uporabljati skupaj. Ne dela samo ene stvari, ampak se mora osredotočiti na več različnih dejavnikov naenkrat. Otrok tako razvija predvsem sposobnost, da razmišlja o več stvareh hkrati.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme