Goriška

Otroci so ustvarili animirani film “Prvi dan šole”

Otroci so ustvarili animirani film “Prvi dan šole”

Sovodnje / OŠ Petra Butkoviča Domna

Na osnovni šoli Petra Butkoviča Domna iz Sovodenj ob Soči so letos malčki drugega razreda ustvarili projekt z naslovom “Prvi dan šole”. S pomočjo učiteljice Egle Frandolič in izvedencev goriškega Kinoateljeja Mateje Zorn, Urbana Koširja in Sandre Jovanovske, so ustvarili kratki animirani film, ki je nastal v šolskih prostorih. Projekt je del nacionalnega načrta Film v šolah, ki ga podpirata MIUR – Ministrstvo za šolstvo, univerzo in raziskovanje in MIBAC – Ministrstvo za kulturo. Otroci so svoje delo predstavili sošolcem, ravnateljici Sonji Klanjšček in staršem v sredo, 12. junija, film pa je bil na sporedu tudi naslednji dan na ploščadi doma Andreja Budala v Štandrežu, kjer je zaživel letni kino.
Učenci so navzočim razložili potek dela. Najprej so si po skupinicah zamislili zgodbice in jih preprosto narisali, svoje ideje so predstavili Sandri in Mateji, s skupnimi močmi in elementi iz vsake zgodbice pa so oblikovali novo tematiko. Malčki so spoznali, da mora dobra filmska zgodba imeti določene značilnosti: biti mora zanimiva, liki morajo biti med sabo različni, tako da obstajajo kontrasti, ustvariti je treba pričakovanje, presenečenja in spremembe. Tokrat v zgodbi nastopajo živalice – slon, ki je prevelik, tiger, ki rad nagaja, kača, ki je stroga in kaznuje, med njimi pa se ustvarjajo filmski dialogi: otroci so si zamislili scenarij, z barvicami in lepenko narisali like, ozadja, nastal je zgodboris in nato cut out ali kolažna animacija. S pomočjo prijateljev iz Kinoateljeja so pripravili snemalni plan, izbrali luči, fotoaparat, glasbeno kuliso in dialoge. Sledili sta še postprodukcija in montaža.
Mateja Zorn je na predstavitvi pohvalila delo sovodenjskih malčkov in seveda učiteljice Egle, ki se je navdušila nad možnostmi, ki jih ponuja filmska vzgoja pri razvoju ustvarjalnosti in razmišljanja otrok, učenju in utrjevanju znanja, ki so ga obravnavali v obveznem učnem procesu. Animirani film “Prvi dan šole” so otroci z navdušenjem predstavili zadnji dan pouka in tako praznično pozravili poletne počitnice.
Kat

21.06.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!