Otroci bodo postali “zamejski raziskovalci”

Piše: Katja Ferletič

Pogovor Ilaria Bergnach, ravnateljica Mladinskega doma

Mladinski dom prireja med počitnicami vrsto dejavnosti, ki imajo kot glavni namen zaposliti otroke in najstnike ter tako nuditi veliko oporo družinam. Mladim daje možnost, da z vrstniki preživijo prijetne trenutke ob različnih dejavnostih, da se spoznajo, gradijo nova prijateljstva in se naučijo sprejemanja drugega. Letošnje Poletnosti so se začele v ponedeljek, 12. junija. O programu in mnogih izzivih, s katerimi se bodo otroci in vzgojitelji soočali, smo se pogovorili z ravnateljico Mladinskega doma Ilario Bergnach.

Do kdaj bo letos odprto poletno središče Poletnosti 2023? Kakšen je program?

Letos se bo prvi del Poletnosti, dnevno središče Doživetja, končal 21. julija. Po premoru se bomo vrnili 21. avgusta in do 8. septembra bo na sporedu Šola za šalo z jutranjimi pripravami na novo šolsko leto in popoldanskimi ustvarjalnimi delavnicami ter športnimi aktivnostimi. Od 4. do 8. septembra se bomo s projektom 1, 2, 3: Srednja! posebno posvetili otrokom, ki bodo v novem šolskem letu obiskovali prvi razred nižje srednje šole. V zadnjih letih smo namreč vzpostavili lepo sodelovanje z nekaterimi vzgojitelji, zunanjimi sodelavci, ki pri nas vodijo delavnice matematike, nemščine in italijanščine. Otroci se tako pripravijo na preskok iz osnovne v nižjo srednjo šolo in spoznajo nov način učenja.

Letošnji program bodo obogatila sodelovanja z različnimi društvi in ustanovami. Goriška skavtska organizacija bo, tako kot lani, predstavila našim gojencem svoje delovanje z igrami in delavnicami. Cilj je otroke navdušiti in jih spodbuditi tudi k nadaljnjemu sodelovanju s skavtsko organizacijo; prizadevamo si namreč, da bi naši gojenci čim več časa preživeli v slovensko govorečem okolju. Čeprav imamo več otrok iz italijansko govorečih družin, v Mladinskem domu skozi vse leto spodbujamo rabo slovenščine in gojence vabimo, naj se udeležujejo tudi poletnih dejavnosti; ko se nekateri otroci po poletnih počitnicah vrnejo k nam, se moramo namreč vzgojitelji krepko potruditi, da se začnejo ponovno lepo pogovarjati v slovenskem jeziku.

Otroci se bodo letos srečali tudi s člani Civilne zaščite in bodo spoznali njihovo delovanje na našem ozemlju, obenem se bodo posvetili tudi drugim sodobnim tematikam, kot je npr. ekologija: spoznali bodo, kako lahko postanejo bolj “eko”, kako pomembno je naravo spoštovati in pravilno ločevati odpadke. Imeli bomo tudi poseben “ekološki dan”, ko si bodo gojenci podrobneje ogledali park Mladinskega doma, ga počistili, uredili in kakšno rastlino tudi vsadili.

Kaj pa boste delali med letošnjimi Avanturami?

Avanture bomo letos preživeli v Žabnicah od 19. do 23. junija. Tema letovanja bo raziskovanje ozemlja, otroci bodo postali “zamejski raziskovalci”. Prvi dan se bomo odpravili v Rezijo, kjer bomo v muzeju spoznali šege in navade rezijanskih ljudi. Obiskali bomo Slovensko multimedialno okno (SMO) v Špetru in otroci bodo spoznali slovensko narodno skupnost v Benečiji. Veliko se bomo sprehajali po naravi, ogledali si bomo Belopeška jezera, dolino Zajzera, adrenalinski park, na programu imamo tudi razne aktivnosti in delavnice v koči sv. Jožefa. Premaknili se bomo tudi čez mejo, v Avstrijo, in tam spoznali koroške Slovence. Vse nove besede in pojme si bodo otroci lahko zabeležili v posebno knjižico, ki smo jo v ta namen pripravili vzgojitelji. Poglobili se bomo v pojem “manjšine” – otroci bodo spoznali, da biti član manjšine ne pomeni samo obiskovati slovensko šolo, ampak tudi sodelovati s slovenskimi društvi in organizacijami.

Nedvomno se vaši gojenci še posebno poleti zelo zabavajo. Kateri težave pa opažate vzgojitelji pri vsakodnevnem delu?

Otrokom moramo ponujati različne dejavnosti, zanimive alternative uporabi pametnih telefončkov, tablic in računalnikov. Žal opažamo, da otroci preveč ur na dan uporabljajo take elektronske pripomočke – vsi poznajo spletna družbena omrežja, vzgojitelji pa jih s težavo navdušimo za druge dejavnosti. Težko jih presenetimo. Prepričana pa sem, da moramo vztrajati in še naprej spodbujati njihovo radovednost.

Koliko vzgojiteljev bo vključenih v delo pri Poletnostih 2023? Od kod pa prihajajo otroci in koliko so stari?

V delo bomo vključeni vzgojitelji, ki smo zaposleni v Mladinskem domu, torej Nataša Soban, Miha Kovic in jaz, pomagali pa nam bosta še dekleti, ki sta letos zaključili višjo šolo, Veronika Antoni in Ana Čavdek. Otroci so pretežno iz Gorice, osnovnošolčki, od prvega do četrtega razreda. Nekaj otrok prihaja tudi iz Števerjana in Sovodenj.

Sodelujete tudi z drugimi društvi?

Kot rečeno, že več časa sodelujemo s skavti, pomembno sodelovanje pa imamo tudi s Skupnostjo družin Sončnica in s poletnim središčem Srečanja, ki poteka v telovadnici AŠZ Olympia in v zunanjih prostorih ob njej.

Kako pa je z vpisovanjem? Do kdaj je čas za prijavo?

Na Avanture se je že vpisalo 24 otrok, na razpolago imamo še nekaj mest za poletno središče in Šolo za šalo. Vpisovanje na Doživetja še poteka. Prijave sprejemamo po elektronski pošti na naslov urad@mladinskidom.it in po telefonu na številki 331 6936603 in 0481 280857. Za Šolo za šalo imajo družine čas za prijavo do 21. julija. Prijave bomo sicer sprejemali tudi kasneje, vzgojitelji pa bi radi že pred poletnim premorom vedeli, koliko otrok bo vpisanih, da bomo lahko lažje organizirali dejavnosti. Vsekakor bomo skušali obdržati največ od 12 do 15 otrok za vsakega vzgojitelja.

Vzgojitelji in otroci se prav gotovo ne bomo dolgočasili. Zaključne prireditve ne bomo imeli, v petek, 8. septembra, pa bomo praznovali s pizzo, sladoledom in najrazličnejšimi igrami – do zadnjega dne pred poukom se bomo sproščeno zabavali in se tudi marsikaj novega naučili!

Preberi tudi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme