Kultura

Osvetlitev velike osebnosti Antona Trstenjaka

Osvetlitev velike osebnosti Antona Trstenjaka

Državna posoška knjižnica v Gorici

V Državni posoški knjižnici v Gorici sta bila v ponedeljek, 14. januaja 2019, proti večeru dva zanimiva dogodka: odprtje razstave nekaterih knjig dr. Antona Trstenjaka, ki jih hrani goriška knjižnica, in predavanje o tem velikem slovenskem filozofu, antropologu, psihologu in teologu. Po uspelih srečanjih v Trstu v tržaški kavarni San Marco in tudi drugod je dr. Elena Cerkvenič svojo zamisel o dvojezičnih predstavitvah slovenskih avtorjev, ki naj bodo spodbuda italijanskim bralcem za spoznavanje in poglabljanje slovenskih besednih ustvarjalcev, prenesla tudi na Goriško, tokrat s sodelovanjem Državne posoške knjižnice. V imenu le-te je pozdravil direktor Marco Menato, ki je priznal, da Trstenjaka sploh ni poznal. Pohvalil je zamisel Cerkveničeve in se ji zahvalil za dve podarjeni novi slovenski publikaciji. Namen teh srečanj je, po besedah Cerkveničeve, poskusiti pokazati, kakšno združevalno moč lahko imajo knjige in kako knjiga lahko postane tudi sredstvo za izmenjavo mnenj.
Cerkveničeva je poudarila, da je izbrala Trstenjaka zaradi izjemne osebnosti tega slovenskega intelektualca, ki se je ukvarjal s človekom, z duhovnega in duševnega vidika. Cerkveničeva je v svojem predavanju spregovorila o življenjski in poklicni poti Antona Trstenjaka, ki se je rodil v Rodmošnici pri Gornji Radgoni 8. januarja l. 1906, umrl pa 29. septembra 1996 v Ljubljani. Izhajal je iz kmečke družine in prijazno domače okolje je vplivalo na njegovo poznejše delo. Osnovno šolo je obiskoval v Negovi, šolanje je nadaljeval v Mariboru na klasični gimnaziji. Teologijo je študiral v Innsbrucku. Tu je doktoriral iz filozofije l. 1929, l. 1931 je bil v Mariboru posvečen v duhovnika. L. 1933 pa je doktoriral iz teologije. Izpopolnjeval se je v Parizu in opravil specializacijo (1941-42) na področju eksperimentalne psihologije pri Agostinu Gemelliju v Milanu, ustanovitelju katoliške univerze Sacro cuore. Od l. 1940 do upokojitve l. 1973 je na teološki fakulteti v Ljubljani predaval filozofijo in psihologijo. Bil je redni član Mednarodnega združenja za aplikativno psihologijo v Parizu, Sazu, Evropske akademije za znanost in umetnost v Salzburgu, predsednik in častni član Društva psihologov Slovenije in še bi lahko naštevali. Spisal je več kot 500 člankov in razprav; za svoje delo je prejel veliko priznanj. Vid Pečjak (1929-2016) je o Trstenjakovi psihologiji menil, da spada na področje eksaktne eksperimentalne psihologije, je holistično usmerjena in je blizu personalizmu; pionirsko uvaja psihološke discipline, praktično psihološko delo. Njegovo delo je tudi enciklopedični pogled na celotno psihologijo tedanjega časa.
Kot je v svojem dvojezičnem izvajanju poudarila Cerkveničeva, je Trstenjak zaslovel v tujini najbolj zaradi dosežkov na področju psihologije barv. Njegovi izsledki so povzeti v knjigi Psihologija barv iz l. 1996. Trstenjakovo največje odkritje na področju eksperimentalne znanosti je Trstenjakov zakon o reakcijskem času odzivanja na barve, ki pravi, da se reakcijski časi za posamezne barvne tone gibljejo v obratnem sorazmerju z njihovimi valovnimi dolžinami. Trstenjakovo delo je izredno obsežno. O njegovem delu Hoja za človekom (Il cammino dell‘ uomo) je kot Italijan, ki ne pozna Trstenjaka, (italijanskih prevodov Trstenjakovih knjig je malo) spregovoril pisatelj in režiser Leandro Lucchetti. Trstenjak v tem, po Lucchettijevem mnenju, težkem teološkem razmišljanju razpravlja o človeku, o svobodi človeka, v katerem je vselej iskrica božjega.
Kako je Trstenjak rad pomagal vsakomur, je na srečanju povedal gospod Andrej Kosič, ki je Trstenjaka večkrat obiskal. Ker se je veliki slovenski mislec rodil na meji z madžarsko, je dobro poznal problematiko “obmejnih” ljudi, zato seveda tudi nas Slovencev v Italiji. Pozoren je bil do vseh, ki so prihajali k njemu v “neformalno” psihološko ordinacijo za svetovalno in terapevtsko pomoč ljudem v osebnih in družinskih stiskah. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji
IK

31.01.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!