Ostanimo povezani!

Nihče od nas si ni niti predstavljal, da bomo živeli čase, kakršni so danes, ko nam je svetovna pandemija s koronavirusom covid-19 popolnoma spremenila življenje in navade. Italija je prva od evropskih držav, ki je uvedla karanteno za vse državljane, zdaj ji počasi sledijo vse ostale, še posebej matična država Slovenija, kjer se ukrepi za omejitev okužb vrstijo iz dneva v dan. Deželni guverner Massimiliano Fedriga je v ponedeljek, 16. marca, jasno naročil vsem nam, naj skušamo ostati doma, naj ne hodimo ven, če to ni ravno nujno, ker bomo tako vsi skupaj najbolje zajezili širjenje okužbe z virusom covid-19.
Tudi pri Novem glasu smo se odločili, da bodo naše vsebine brezplačno objavljene na svetovnem spletu, na naslovu www. noviglas. eu, ker se zavedamo, da naše naročnice in naročniki ne boste dobili pravočasno tiskane izdaje. To delamo zavestno in zato, da bi v teh časih tudi mi ostali povezani z vami, drage naročnice in naročniki, bralke in bralci, predvsem pa zato, da tudi mi damo doprinos vsej naši skupnosti.
Osamitev, v katero smo zdaj potisnjeni, je lahko izziv za vse, pravijo modri zdravniki, psihologi, duhovniki in vsi tisti, ki se zavedamo, kako pomembno je, da se ne predamo malodušju. Čeprav smo potisnjeni za zidove stanovanj in domov, moramo ostati povezani, moramo upati v boljše čase in se zavedati, da nismo sami!
Tega se zaveda tudi papež Frančišek, ki je v nedeljo, 15. marca, naredil izjemno simbolno gesto, ko je šel sam peš po praznih rimskih ulicah in obiskal dve rimski cerkvi, v katerih je molil za rešitev pred pandemijo pred ikono Matere Božje v baziliki Marije Velike in pred Križanim v cerkvi sv. Marcela, pred lesenim križem, za katerega verniki pravijo, da je čudodelen, saj so ga rimski verniki nosili v procesiji med kugo v Rimu in vemo tudi, da ni zgorel v požaru, ki je prizadel cerkev. Sveti oče je v svojem nagovoru pred kamerami v nedeljo zelo jasno povedal, da se danes nihče ne sme vesti kot don Abbondio iz Manzonijevih Zaročencev, strahopetno in sebično torej, vsi moramo dati svoj doprinos, da bo življenje teklo naprej, kolikor toliko normalno.
Prav zato vas prosimo, predvsem mlade, zdrave in vse tiste, ki lahko, da v tem času ne pozabite na najbolj ogroženo skupino ljudi, ki živijo med nami, to so starejši in na rob potisnjeni. Starejši se večinoma ne poslužujejo svetovnega spleta, komunikacije na webu, zato je pomembno, da jim pomagamo vsi, tako, kot jim lahko. Predvsem pa se vedimo odgovorno do njih, včasih je že telefonski klic dovolj, da se starejši človek ne počuti osamljenega. Mladi, ki sledite našim dnevnim objavam na svetovnem spletu, lahko svojim starim mamam in očetom stiskate naše zapise, lahko jim jih preberete, če sami ne morejo, tudi po telefonu, poskrbite in poskrbimo vsi mi, da se starejši ljudje v naši sredini ne bodo počutili odveč in nekoristne!
Verniki smo v tem času brez maš, postni čas je zato poseben, lahko se zgodi, da tudi največjega krščanskega praznika, Velike noči, ne bomo praznovali tako, kot smo ga vajeni. Vendar pa je sporočilo Velike noči jasno: po trpljenju in smrti na križu je Kristus vstal. To moramo vedeti, ko smo v osami: da nismo sami, da je po Golgoti vstajenje!
Ostanimo povezani!

Preberi tudi

Naših 25 let

Uvodnik

Naših 25 let

13.01.2021

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme