Osemdeseti rojstni dan MePZ Rupa Peč

Prisrčen večer v objemu številnih domačinov, ki so izkazali domačemu društvu in pevskemu zboru bližino in toplino, je obeležil častitljivo obletnico MePZ Rupa Peč. Številni gosti, ki so se pridružili slovesnosti, pa so izkazali jubilantu zasluženo priznanje in spoštovanje za vztrajnost in nepopustljivost v osmih desetletjih prepevanja, ne glede na vse zgodovinske vihre in družbene spremembe v tem dolgem obdobju.
Osemdeset let. Toliko časa že prepevajo Rupenci in Pečani v domačem mešanem pevskem zboru. In prav zato je bila izbira, da bodo svoj “okrogli rojstni dan” praznovali na društvenem sedežu tudi najbolj logična odločitev. V pretesni dvoranici za vse, ki so se hoteli udeležiti tega dogodka, se je v dobri uri trajajočem programu zvrstil splet pesmi, slik, glasbe in v prvi vrsti… spominov. MePZ Rupa-Peč, ki ga danes vodi Zulejka Devetak, je ob tej priložnosti pripravil krajši koncertni program, ki je bil vpet v dobro zamišljeno predstavitev celotnega delovanja v zadnjih 80 letih. Prvi dirigent in ustanovitelj MePZ Rupa-Peč je bil leta 1934 domačin Janez Pavletič, ki ga je po drugi svetovni vojni nadomestil brat Niko Pavletič. Zbor je že v takratnih časih hladne vojne gojil odnose s pevci iz sosednjega Mirna. Dolgoletni dirigent zbora (od 1962 do 2006) je bil Zdravko Klanjšček, s katerim je zbor obogatil pevsko zakladnico s skladbami slovenskih in tujih avtorjev. Leta 2006 je dirigentsko palico zbora prevzela zdajšnja zborovodkinja Zulejka Devetak. Zgodovinske obrise petja v dveh sestrskih vasicah sovodenjske občine, ki sta jih podali napovedovalki Romana Teržan in Danijela Fakuč, so prišli še bolj do izraza s fotografskimi posnetki, ki so jih predvajali med posameznimi sklopi pesmi.
Pevci, pa tudi številni v občinstvu so se na slikah prepoznavali. In to je v dvorani sprožalo pritajene nasmehe in izraze začudenja ob besedah: “Kako smo bili takrat mladi”! in ob splošnih ugotovitvah, da je na teh posnetkih manj sivih las, pa tudi manj obraznih gubic. Slike so nas tako pospremile vse tja do povojnih let in do prvih izvedb Praznika frtalje. Praznik se je rodil v počastitev zavetniku sv. Marku in je že več desetletij postal tradicionalni praznik vseh Slovencev na Goriškem in širše. Večer so v pevskem zboru izkoristili tudi za poklon trem pevcem, ki so tudi sami letos obhajali osemdeseti rojstni dan. Gre za tri base, tri stebre zbora, kot so jih sami poimenovali v Rupi. Jubilanti Ivo Kovic, Jožko Maraž in Marij Koncut so bili deležni tudi posebnega priznanja Združenja cerkvenih pevskih zborov. Podelil jim ga je predsednik Dario Bertinazzi, ki je ob tem poudaril tudi zvestobo rupensko-pečanskega zbora ZCPZ in njihovo prisotnost na vseh prireditvah. Na slovesnem večeru so v Rupi pozdravili še sovodenjska županja Alenka Florenin, predsednica ZSKP Franka Padovan, Walter Bandelj v imenu SSO, msgr. Renato Podbersič v imenu župnij v sovodenjski občini, Robert Juren (SKD Skala – Gabrje), Filip Hlede SKPD F. B. Sedej), Karen Ulian (PD Vrh Sv. Mihaela) ter slikar Andrej Kosič.
Za glasbeno podlago večera so v prvi vrsti seveda poskrbeli domači pevci z izborom slovenskih ljudskih pesmi. Na odru pa so se predstavile tudi mlade sile rupenskih in pečanskih pevcev: otroški zbor deluje že več let v domačem prosvetnem društvu. Ob sklepu večera so pevci povabili na oder še svoje nekdanje kolege in kolegice in s skupno pesmijo, ki je postala prava himna zbora, občinstvu zapeli Vso srečo bi želeli… , prijetno popotnico za naslednja leta in desetletja.

Visoki jubilej v Rupi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme