Orientacijski tek “Lov na zamejca”

Klub zamejskih študentov, ki združuje slovenske študente iz Italije na fakultetah Univerze v Ljubljani in na drugih slovenskih univerzah, je po dveh uspelih izvedbah orientacijskega teka Lov na zamejca, ki so ga organizirali v Sežani, odločil, da to pobudo organizira tudi v Ljubljani.
V resnici niso lovili nobenega zamejca, kajti bistvo tekmovanja je bilo v tem, da so morale skupine s pomočjo zemljevida v čim krajšem času prehoditi (ali preteči) pot, ki je označena na zemljevidu.
Tekmovalci so se v sredo, 15. novembra, zbrali pred študentskim domom Poljane, od koder so startali na orientacijski tek. Skupine so dobile navodila in list z vprašanji, ki so jih morali reševati na poti. Nekatera vprašanja so se nanašala na kontrolne točke, ki so jih tekmovalci morali obiskati (npr. na Kongresnem trgu so morali napisati, koliko dni manjka do 100. obletnice Univerze v Ljubljani; pred srednjo glasbeno šolo napisati, čigav kip stoji pred šolo, po katerem je poimenovan znan pevski zbor v Trstu, itd.). Na razpolago so imeli tudi bonus vprašanja, ki so jim odštevala dragocene sekunde: tako so lahko skrajšali čas svojega pohoda, če so pravilno prevedli nekaj narečnih besed v slovenščino, če so si v parku Tivoli naredili selfie s kipom Borisa Pahorja, če so znali povedati, katero nagrado je prejel Klub zamejskih študentov na lanski Škisovi tržnici, itd.
Cilj tekmovanja je bil prav tako v študentskem domu Poljane, kjer so organizatorji, po prihodu vseh skupin na cilj, nagradili najboljše tri skupine. Na tekmovanju je zmagala skupina Kdo mijavka?, na drugo mesto se je uvrstila skupina Šegel, tretji pa so na cilj prišli Opajski ljšniki. Za nagrado so prejeli kraške dobrote: teranov liker, sir in kraški pršut. Izvedbo orientacijskega teka je podprl Urad Repubilke Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu.
Začel je delovati aprila 2015, zaradi velikega zanimanja študentov pa se je že takoj nabralo nekaj idej in projektov, ki so jih člani izvedli v sklopu svojih dejavnosti: tako nudijo pomoč novim študentom ob vpisu na univerzo, aktivno posvetovalnico za študente prvih letnikov, organizirane prevoze za študente, predavanja o temi študija ipd. Zamejski klub se je že dvakrat predstavil tudi na Škisovi tržnici v Ljubljani, ki ga organizira Zveza študentskih klubov Slovenije, kjer sodelujejo vsi študentski klubi in predstavljajo svoje delovanje ter posebnosti in značilnosti kraja, od koder prihajajo. Klub sodeluje z različnimi študentskimi klubi v Sloveniji (predvsem iz Primorske regije) in tudi društvi v zamejstvu (npr. z društvom MOSP).

Piše Urška Petaros

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme