Orgle in čembalo v čast sv. Janezu Krstniku

Piše: UP

Cerkev sv. Ivana

Ob prazniku svetega Janeza Krstnika, kateremu je posvečena cerkev pri Sv. Ivanu v Trstu, je Društvo Marij Kogoj v sodelovanju z župnijo sv. Janeza Krstnika pripravilo več dogodkov za počastitev njegovega goda. Eden od teh je bil petkov orgelski koncert (25. junija 2021) v župnijski cerkvi, na katerem sta se predstavila organist Mirko Butkovič in čembalist Paolo Biancuzzi.

Poslušalce je v imenu društva uvodoma pozdravil Franc Biancuzzi, Maja Brajkovič pa je prebrala življenjepis izvajalcev. Mirko Butkovič je študiral orgle na konservatoriju v Vidmu, nato pa tudi na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Diplomiral je tudi iz teologije ter bil posvečen v duhovnika. Zdaj se zavzema za postavitev velikih orgel v koprski stolnici, ki bodo največje orgle v Sloveniji. Paolo Biancuzzi pa je bil učenec Glasbene matice v Trstu, nato je doštudiral klavir na konservatoriju v Pesaru. Študiral je tudi v Ljubljani, na konservatoriju v Vidmu pa čembalo in baročno glasbo. Leta 2017 je bil med ustanovitelji tržaškega baročnega orkestra Cum jubilo.

Bogat koncert je zajemal skladbe iz več različnih glasbenih obdobij, izvajalca pa sta se med seboj izmenjevala. Paolo Biancuzzi je najprej zaigral na virginal Frescobaldijeve Partite sopra Folia, Mirko Butkovič pa je odgovoril s Sonato v g – molu (allegro moderato, adagio in allegro) C. Ph. E. Bacha.

Biancuzzi se je za drugo točko usedel za klavikord, na katerem je zaigral Sonato v c – molu petega od dvajsetih otrok Johanna Sebastiana Bacha, in sicer Johanna Christiana, Butkovič pa mu je na orglah odgovoril s Preludijem in fugo v c – molu BWV 546 Johanna Sebastiana Bacha.

Paolo Biancuzzi se je nato za zadnjo solo točko usedel še za čembalo in zaigral tri Scarlattijeve sonate Gavota, Andante in Allegro. Zadnji del koncerta je bil posvečen duetu orgel in čembala. Glasbenika sta v kanonski igri zaigrala Guamijevo Canzon La Lucchesina a 8, Bonellijevo Toccata Athalanta in Storacejev Balletto.

Številno publiko je na koncu pozdravil še župnik Sergio Frausin, ki je prav tisti dan praznoval petnajst let mašniškega posvečenja. V imenu celotne župnije se je zahvalil za lep koncert, ki ga je bilo mogoče slišati v njihovi cerkvi ob prazniku sv. Janeza Krstnika.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme