Opere na meji / Opere di frontiera

V Gorici in Novi Gorici primer glasbenega gledališča brez meja

Meja in sodobnost sta temi, ki ju društvo Piccolo Opera Festival obravnava z dvojnim glasbenim dogodkom v pričakovanju čezmejne prestolnice kulture GO! 2025. Dva večera, od katerih eden v Novi Gorici, drugi v Gorici, bosta spodbudila razmišljanje o vrednoti drugačnosti, saj vsaka meja lahko postane razlog za povezovanje in izmenjavo.

24. marca ob 19.30 v SNG Nova Gorica in 27. marca v Kulturnem centru Lojze Bratuž bodo na sporedu tri sodobne opere v enem dejanju, med katerimi sta dve nastali po naročilu festivala in bosta doživeli krstni izvedbi.

V nedeljo, 24. marca, ob 19.30 bo v Novi Gorici na sporedu komorna opera Ko sem še, ki jo je napisala Bojana Šaljić Podešva v sodelovanju z Ingrid Mačus po libretu Saške Rakef. Pripoveduje o odhajanju ljubljene osebe in o posledicah te travme na percepcijo realnosti vse do bolezni: je duševna motnja pravzaprav patologija? Ali je mogoče način, da se ponovno dotaknemo izgubljene osebe v novi razsežnosti, s pomočjo umetnosti in glasbe? Ko sem še je produkcija Slovenskega komornega glasbenega gledališča iz Ljubljane.

V sredo, 27. marca, ob 20.30 bo v Kulturnem centru Lojze Bratuž v Gorici sledila pričakovana, dvojna premiera opernega diptiha, ki je nastal po naročilu festivala in v okviru projekta GO! Borderless Opera. Operi sta ustvarila dva umetnika pod 35. letom starosti: italijanska skladateljica Sara Caneva (rojena leta 1991, doktorantka in docentka kompozicije, orkestracije in harmonije na Univerzi v Birminghamu) in predstavnik Slovenije Juraj Marko Žerovnik (rojen leta 1993, zaključuje študij na ljubljanski Akademiji za glasbo).

Obe operi sta nastali v okviru umetniške rezidence skladateljev med Gorico in Novo Gorico, ko sta lahko pobliže spoznala in raziskovala zgodovino, identiteto, družbeno in kulturno tkivo mesta.

V enodejanki Radice posizione distanza (Izvor položaj razdalja) je Sara Caneva simbolično uprizorila teme meje, reke Soče in bivše umobolnice, ki jo je upravljal Franco Basaglia. Libreto je dialog med žensko (Gorica/Nova Gorica) in psihoterapevtom (Dr. Reka). Juraj Marko Žerovnik pa je napisal opero Pred vrati postave, ki je dobila navdih v Kafkovem romanu Proces in obravnava metaforo meje, ki je v tem primeru stavba, “Dom postave”.

Operi spremlja GO! Borderless Orchestra, ki povezuje italijanske in slovenske instrumentaliste in je nastal iz sodelovanja Piccolo Opera Festivala z raznimi čezmejnimi glasbenimi in kulturnimi ustanovami.

Uprizoritve omogoča podpora Zavoda GO! 2025, Avtonomne Dežele Furlanije – Julijske krajine, Občine Gorica, Mestne občine Nova Gorica in EFFEA (European Festivals Fund for Emerging Artists).

Sodelujejo Imago Sloveniae, Slovensko komorno glasbeno gledališče, SNG Nova Gorica, HDS – Hrvatsko Društvo skladatelja, Glasbeni bienale Zagreb – MBZ.

GO! Borderless Orchestra je skupni projekt Kulturnega centra Lojze Bratuž, Slovenskega centra za glasbeno vzgojo Emil Komel, Glasbenega društva NOVA, Glasbene šole Nova Gorica in Piccolo Opera Festivala.

Vstop prost.

Kontakti: +39 389 029 5464

info@piccolofestival.org www.piccolofestival.org

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme