Opčine skozi čas

Piše: Urška Petaros

Opčine skozi čas. Takšen je naslov razstave, ki so jo 8. oktobra odprli v sežanskem Kosovelovem domu, točneje v Mali galeriji Mira Kranjca, kjer bo na ogled do 8. novembra. Razstavo, ki je leta 2018 domovala na Opčinah, je pripravil Sklad Mitja Čuk, točneje Zoran Sosič, ki je iz domačega in drugih arhivov izbrskal fotografije in razglednice Opčin iz različnih zgodovinskih obdobij.

Odprtje razstave je uvedel harmonikar Egon Tavčar, ki je najprej zaigral vsem dobro poznano opensko skladbo Tramvaj uopenski, nato je za mikrofon prijel usklajevalec programov v Kosovelovem domu David Terčon, ki je predstavil goste z Opčin. Številno publiko, ki se je držala vseh ukrepov za preprečevanje širjenja  koronavirusa, je v imenu Sklada Mitja Čuk pozdravila predsednica Stanislava Sosič.

Razstava obsega 21 panojev, na katerih so zbrane stare razglednice in fotografije Opčin. Njeno vsebino je opisal sam avtor Zoran Sosič. Razložil je, da so Opčine postale pomembna vas predvsem takrat, ko je cesar Karel VI. določil, da bo postal Trst glavno pristanišče avstrijskega cesarstva. Od takrat dalje so namreč Opčine postale pomembna pot, ker so povezovale Trst z Dunajem. Najprej so zgradili sedanjo ulico Commerciale (za to je poskrbel grof von Zinzendorf, ki si je zato prislužil tudi spomenik na Opčinah), nato pa so zgradili še Novo cesto za Opčine (Obelisk na Opčinah so postavili prav za počastitev te poti). Poleg cest je bila za Opčine pomembna tudi železnica.

Med gradivom, zbranim na razstavi, si je mogoče ogledati tudi volilnico, s katero so Openci glasovali za svojega župana. Te je tržaška občina ukinila leta 1842, ko je odstavila vse krajevne župane in na njihova mesta določala svoje občinske pooblaščence. Leto 1842 tako predstavlja prelomnico za Opčine in druge okoliške vasi, saj so se do takrat upravljale same. Na razstavi si je možno ogledati tudi gradivo, ki prikazuje ledinska imena Opčin.

Izvora imena vasi Opčine ne poznamo, najverjetnejša razlaga pa je, da izhaja iz staroslovanskih besed obče ali obština: ti izrazi pomenijo skupnost, skupno vaško lastnino, prav mogoče je torej, da so opisovali način življenja openskih staroselcev, od tega pa se je sčasoma razvilo ime vasi Opčine.

Razstava je pomembna, ker prikazuje zgodovino Opčin in življenje Opencev v prejšnjih stoletjih na zanimiv način. Kot je ob koncu dejal njen avtor Zoran Sosič, se mu takšna razstava zdi potrebna, saj je važno, da poznamo svojo preteklost in korenine, ker smo drugače kot “mineštra brez soli.”

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme