Okus Mediterana, ukleščen med apnenčaste vzpetine

Vipavska dolina v reportaži CNN-a

Ameriška medijska hiša CNN je v reportaži novinarke Mary Novakovich ovetlila odlike Vipavske doline ter podala svoja priporočila za obisk.

“Vipavska dolina je bogata, rodovitna pokrajina, ki se razteza na zahodu Slovenije do meje z Italijo in ima čarobno kombinacijo izjemnega vina ter hrane, dramatičnih kraških pokrajin in srednjeveških gradov, ki se dvigajo nad lepimi vasicami”.

Za vse je krivo podnebje

Edinstvena mikroklima z dodatkom burje je tista, ki omogoča, da na tem koščku sveta odlično uspeva vinska trta. “Številne kleti – in še nešteto majhnih družinskih vinogradov – prideluje premalo cenjena vina”, pri čemer časnikarko najbolj očarata avtohtoni sorti zelen in pinela. Burji gre zasluga tudi za vipavski pršut, ki uspešno parira italijanskemu. Gurmani se bodo v dolini zagotovo dobro počutili, pa naj bo to zaradi turističnih kmetij in gostiln ter osmic ali pa zaradi dveh restavracij, nagrajenih z Michelinovo zvezdico.

Dva tisoč let zgodovine

Novinarka priporoča obisk mesteca Vipave, kjer je na majhnem območju “stlačenih veliko čudes”. Če želite občutiti zgodovino, si v Ajdovščini oglejte rimsko utrdbo Kastra z največjim ohranjenim rimskim obzidjem v Sloveniji, nato pa na ulicah Vipavskega Križa in v tamkajšnjem samostanu “preskočite nekaj stoletij”. Za razgled z najvišjega grajskega stolpa v Sloveniji se povzpnite na vrh stolpa gradu Rihemberk.

Aktivnosti za vsakogar

Med vsemi naravnimi lepotami Vipavske doline je najbolj očarljivo Otliško okno na robu Trnovske planote. Podajte se tudi po naravoslovni učni poti ob Hublju, na Pot po robu in na Vitovsko krožno pot. Gospa Novakovich poudarja, da bo vsak našel pot, primerno svoji telesni pripravljenosti, naj bo to pohodnik ali pa kolesar, jadralno padalstvo pa je zagotovo najbolj razburljiv način, na katerega lahko doživimo Vipavsko dolino. Kot navaja avtorica, so osupljivi razgledi vredni vsakega napora.

Edinstveno somestje

Na meji z Italijo se stikata slovenska in italijanska Gorica, “kjer na trgu Evrope poteka danes nevidna meja med dvema državama”. Mesti sta “združili moči” ter bosta leta 2025 prvi primer čezmejne Evropske prestolnice kulture.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme